O frumoasă ”teoremă” poetică ne arată că ”dacă dragoste nu e, nimic nu e!” Pornind de la acest precept, dublat de faptul că, potrivit unei alte teoreme definitorii acestui profund sentiment, care ne spune că ”dragoste fără poezie, nu există !” înțelegem pe deplin de ce una din cele mai active instituții de cultură din județul Hunedoara lansează tuturor romanticilor o invitație la un eveniment menit să descopere farmecul iubirii cu parfum de poezie.
Astfel, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, întâmpină sărbătoarea primăverii și a dragostei printr-o manifestare culturală specială intitulată „Dor și drag de Dragobete”. Evenimentul este programat să se desfășoare chiar în avanpremiera zilei în care românii sărbătoresc Dragobetele, mai exact în ziua de 23 februarie 2022, de la ora 17,00 acesta fiind găzduit în foaierul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani.
Managerul Bibliotecii județene din Deva, Ioan Sebastian Bara spune că această sărbătoare dragă românilor, veche de secole, transmisă peste generații, Dragobetele, numit și Cap de primăvară, este simbolul speranței, al renașterii naturii și al iubirii. ”Bogată în semnificații și simboluri, sărbătoarea de Dragobete face parte din patrimoniul spiritual al poporului român, din tezaurul de tradiții și obiceiuri care nu-și pierd prospețimea odată cu trecerea timpului pentru că sunt preluate și transmise din generație în generație”, a declarat Ioan Sebastian Bara.
Manifestările dedicate acestei sărbători vor fi alcătuite din recitaluri de poezie de dragoste susținute atât de o seamă de poeți hunedoreni, care își vor rosti propriile creații lirice dedicate iubirii, cât și de actori ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, care vor recita poezii din lirica românească. În programul întocmit de organizatori va urma o suită de piese muzicale în interpretarea coralei „Sargeția” din Deva, dirijor Mihaela Popa, ansamblu coral binecunoscut și îndrăgit nu doar în județul nostru, ci și în întreaga țară.
Organizatorii invită la acest eveniment, pe toți cei care doresc să se bucure de această străveche sărbătoare românească, alături de îndrăgiți mesageri ai culturii hunedorene care, cu acest prilej special, vor îmbrăca în lirism cel mai frumos sentiment uman: iubirea. Participarea publicului la acest eveniment este gratuită, desigur în limita locurilor disponibile și cu respectarea prevederilor legale privin combaterea pandemiei de coronavirus.