Orice drum în Parcul Național Retezat este o întâlnire cu tot ceea ce are România mai frumos. Iar bucuria este cu atât mai mare cu cât acest parc, primul din țară, fondat în 1935, este în întregime pe teritoriul județului Hunedoara. Frumos vara, frumos iarna, pe zăpadă, pe ger, pe ploaie sau pe viscol, Retezatul păstrează o frumusețe care fascinează prin sălbăticia locurilor, puritatea lacurilor glaciare, înălțimea piscurilor, cascade, peisaje a căror frumusețe este greu de imaginat. Conștient de obligațiile care îi revin tocmai pentru a proteja acești munți unici, Consiliul Județean Hunedoara și-a propus să-i pună în valoare în acord cu principiile moderne de turism sustenabil.
Ultimii trei kilometri de drum județean care leagă satul Nucșoara (din comuna Sălașu de Sus) de satul de vacanță Cârnic din Retezat vor fi asfaltați de Consiliul județean Hunedoara, în cadrul programului de reparații pe drumurile județene derulat de autoritățile județene.
Asigurările vin din partea administratorului județului Hunedoara, Costel Avram, care a inspectat starea acestei artere rutiere deosebit de importante pentru turismul hunedorean, zilele trecute, împreună cu primarul comunei Sălașu de Sus, Ioan Vlad. ”Am parcurs acest frumos drum împreună cu primarul Ioan Vlad, alături de care am admirat frumusețile muntelui, dar am și analizat în același timp zona Cârnic, principal punct de intrare în Parcul Național Retezat, cu ochiul administratorului public al județului. Pot să vă dau asigurări că, în acest an, Consiliul Județean Hunedoara are în vedere asfaltarea celor 3 kilometri de drum rămași nemodernizați între Nucșoara și Cârnic”, a declarat Costel Avram.
Mai mult, acesta a precizat că, pe fondul interesului major de care se bucură această zonă turistică, îndeosebi în sezonul de vară, la Cârnic se impune și amenajarea unei parcări corespunzătoare, pentru realizarea căreia CJH este pregătită să acorde tot sprijinul autorităților locale, după modelul de succes implementat anul trecut cu parcarea de la Straja. ”După modelul Straja, se impune amenajarea unei parcări publice moderne la Cârnic, care să facă față numărului din ce în ce mai mare de turiști. În același timp însă, prin legătura cu Serviciul Județean Salvamont și Romsilva, vom lua măsuri să se respecte strict interdicția autovehiculelor de a depăși parcarea superioară din Cârnic, cu excepția autovehiculelor de aprovizionare a cabanei Pietrele și a celor care aparțin de Serviciul Public Salvamont. Vrem să facilităm accesul turiștilor către această deosebit de frumoasă zonă turistică dar, în același timp, protecția Parcului Național Retezat este un obiectiv de primă importanță pentru noi toți! Consiliul Județean Hunedoara va acorda în acest sens tot sprijinul Primăriei comunei Sălașul de Sus, atât pentru lucrări de modernizare cât și de conservare a mediului”, a declarat Costel Avram.
Acesta a mai precizat că prin amenajarea noii cabane Salvamont de la Pietrele, de unde echipele pot interveni cu operativitate, Consiliul Județean Hunedoara a dovedit deja că acționează cu responsabilitate pentru siguranța turiștilor din Retezat.