Închisă oficial încă din anul 2016, fosta groapă de gunoi de la Morișoara, din municipiul Vulcan continuă să dea de atunci bătăi de cap autorităților locale, după ce închiderea deponeului a fost declarată drept neconformă de către organele de control, situația aducând România în pericol de infringement din partea Uniunii Europene.
Odată cu preluarea responsabilităților privind managementul deșeurilor în județul Hunedoara, Consiliul județean Hunedoara și-a asumat rezolvarea problemelor generate de existența deponeurilor neconforme de deșeuri de la Uricani și Vulcan. În cursul anului 2021, beneficiind de un program derulat de Administrația Fondului de Mediu, Consiliul județean Hunedoara a reușit să atragă fondurile necesare pentru închiderea definitivă și ecologizarea perimetrului aferent fostei gropi de gunoi de la Uricani, lucrările efectuate aici fiind catalogate drept exemplu de bune practici.
Cu argumentul succesului obținut, Consiliul județean Hunedoara a reușit să acceseze o nouă tranșă de bani, pentru a pune în aplicare și proiectul de închidere ecologică a depozitului neconform de deșeuri de la Vulcan. În ședința CJH din 25 februarie 2022 a fost adoptat, în acest sens, un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestei investiții, care urmează să fie realizată în cursul acestui an. Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, ca urmare a aplicării acestui proiect de investiții, suprafața actuală a depozitului neconform de deșeuri de la Morișoara (Vulcan) va fi redusă cu o treime, iar zona va fi complet ecologizată, împrejmuită, asigurată și monitorizată în termenul prevăzut de lege. ”Vom avea la depozitul neconform de deșeuri, în acest an, lucrări care vor face posibilă condensarea suprafeței ocupată cu deșeuri de la 49.935 mp, cât este în prezent, la 27.000 mp. De asemenea, deponeul va fi ecologizat, acoperit cu pământ și împrejmuit conform cerințelor de mediu, fiind în același timp asigurat prin montarea de puțuri de gazare, martori de tasare, bazine de apă pluvială, bazine de colectare a levigatului și monitorizat prin foraje de monitorizare a apei subterane. Ne propunem ca în acest an să închidem și această problemă de mediu cu care ne confruntăm de ani de zile la nivelul județului nostru, în ceea ce privește managementul deșeurilor și, așa cum am reușit să facem același lucru la Uricani, o vom face acum și la Vulcan”, a declarat Costel Avram.
Pentru implementarea proiectului privind închiderea ecologică a depozitului neconform de deșeuri din municipiul Vulcan, autoritățile județene au aprobat fonduri în valoare totală de 9.894.328,01 lei inclusiv TVA.