Cultura și civilizația Franței au atras întotdeauna admirația și interesul românilor, Franța fiind țara care a fost mereu alături de România în momente cruciale din istoria noastră. Astăzi, în lume, limba franceză este a patra limbă vorbită, după limbile engleză, chineză și hindi. Cu toate că, în era digitalizării, limba franceză a pierdut destul de mult mai ales din interesul tinerilor, orice încercare de a face cunoscute valorile și simbolurile Franței este binevenită.
Pe acest raționament a fost alcătuită și prezentarea pe care Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” o va face în cadrul unui proiect derulat împreună cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită în fiecare an la 20 martie. Acest eveniment va avea loc în ziua de 17 martie 2022, ora 13.00, la Parcul de Afaceri din Simeria, în Sala de Conferințe.
Directorul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara spune că, în cadrul acestui eveniment, vor fi trecute în revistă unele dintre cele mai reprezentative, mai emblematice noțiuni, personalități, monumente, manifestări legate de cultura și istoria Franței. Celor prezenți în sală li se va prezenta un alfabet francez mai aparte, care va porni de la cuvântul amitié, așa cum îl știu milioanele de iubitori ai cărții lui Antoine de Saint Exupéry, „Micul prinț”, și apoi, literă cu literă, se va vorbi despre Balzac, bacalaureat (apărut prima oară în Franța napoleoniană), cafenelele Parisului, castelele de pe Loara, Catedrala Notre-Dame din Chartres, celebrul bulevard Champs-Élysées, actorii Catherine Deneuve și Alain Delon, Turnul Eiffel, brânzeturile franțuzești, pictorul Paul Gauguin, scriitorul Victor Hugo și regele Henric al IV-lea, haute couture și Coco Chanel, impresioniștii, Domul Invalizilor din Paris și Jeanne D’Arc, eroina Franței, enciclopedia Larousse și colecția Livre de poche, muzeul Luvru și Marseieza, Napoleon și catedrala Notre-Dame, Muzeul Orsay și celebrele parfumuri franțuzești, Paris și Provence, Edith Piaff și Quatorze Juillet (14 iulie, Ziua națională), scriitorii Rabelais, Rimbaud, dar și turneul de la Rolland Garros, la Sainte Chapelle, pictorul nefericit Toulouse Lautrec, dar și Turul Franței, palatul Versailles, Jules Verne, vinurile franțuzești și, în sfârșit, romancierul Emile Zola.
”Enumerarea nu e nici pe departe completă, nici nu a încercat să fie, dar ea vrea să ofere o imagine cât mai apropiată de ceea ce înseamnă Franța pentru noi toți. Această imagine va fi completată cu o expoziție de pictură și carte franceză amenajată la intrarea în sala în care va avea loc prezentarea. Pentru un plus de culoare, prezentarea va fi însoțită și de exemplificări muzicale, iar la finalul ei se vor adresa întrebări participanților, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul acestei active instituții de cultură și educație din județul Hunedoara.