In isteria provocată, zilele trecute, de informațiile privind o criză a carburanților și o explozie a prețurilor la benzină și motorină, posesorii de autovehicule nu doar că au luat cu asalt benzinăriile pentru a face plinul, dar cei mai mulți au dorit să-și facă și rezerve consistente de carburanți. Din acest motiv, s-au semnalat situații în care oamenii și-au făcut depozite de carburanți în canistre, în sticle, în butoaie sau chiar în saci de plastic.
Dincolo de hilaritatea acestei situații, specialiștii din cadrul INCD INSEMEX Petroșani, instituție de cercetare dezvoltare cu atribuțiuni specifice în domeniul substanțelor și mediilor explozive, atrag atenția că situația creată nu este doar una neconformă cu legislația privind depozitarea substanțelor explozive, ci mai ales una cu un potențial de pericol foarte mare.
Cercetătorul dr.ing. Sorin Burian, șef al Departamentului de specialitate din cadrul INCD INSEMEX Petroșani atrage atenția că depozitarea necorespunzătoare a combustibililor este deosebit de periculoasă. Într-o intervenție pe un post național de televiziune acesta a arătat că pericolul producerii unor incendii și al unor explozii, pe fondul depozitării necorespunzătoare a benzinei și motorinei, este unul deosebit de mare. ”În momentul în care se încarcă în bidoane, canistre, pot apărea încărcări electrostatice și e nevoie de o scânteie cât să se producă un dezastru. Pericolul există și când aceste recipiente se depozitează în diverse locuri (în garaj, în beci, în portbagaj sau în cămară) unde se pot crea atmosfere potențial explozive care pot duce la evenimente nedorite, în anumite cazuri chiar la catastrofe”, a declarat dr.ing. Sorin Burian.
Din acest motiv, cercetătorul din cadrul INCD-INSEMEX consideră că pentru transportul și depozitarea de combustibili nu trebuie utilizate alte recipiente decât cele speciale, destinate acestui scop, omologate corespunzător și atrage atenția că, în nici un caz, pentru astfel de operațiuni nu trebuie utilizați recipienți din plastic.