România și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București sunt promovate în cadrul unei expoziții permanente din Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg.
Un bulgăre de granit, vechi de peste 300 de milioane de ani, rupt din Munții Retezat și transportat de ape, după ultima glaciațiune, pe teritoriul Geoparcului Țara Hațegului, conturează povestea sa și a locurilor și contribuie la povestea de 4,6 miliarde de ani a planetei Pământ.
„Avem un nou proiect cu Geoparcul Mëllerdall din Luxemburg. El continuă colaborările anterioare cu expoziția <<Povestea obiectelor de piatră>>. E foarte interesant pentru că noul proiect reunește povestea rocilor din geoparcuri internaționale astfel încât o rocă din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului e acum în Luxemburg. E o rocă specială, granitul de tip Retezat, e o rocă de câteva sute de milioane de ani, dar mai mult decât atât, dincolo de povestea geologică, e o rocă ce spune și povestea oamenilor de la poalele Retezatului. Cine vizitează zona poate să vadă gardurile de piatră care reprezintă un peisaj unic în Țara Hațegului” afirmă lect. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.
Expoziția din Luxemburg îi ajută pe vizitatori să descopere geodiversitatea de pe teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall, dar și a geoparcurilor UNESCO. Chiar în centrul expoziției a fost amenajat un panou de onoare care găzduiește roci ale geoparcurilor Internațional UNESCO sau aspirante UNESCO, din Europa, Asia, America de Nord și Australia. Fiecare rocă are asociate informații legate de locul de unde provine, de tipul său și de vârstă. De asemenea, sunt date informații referitoare la utilitățile pe care oamenii le-au dat rocilor expuse.
„Rocile nu sunt simple pietre. Ele spun o poveste. La fel cum fiecare geoparc are propria sa poveste. Prin urmare, am început colectarea de informații pentru a le permite vizitatorilor noștri să descopere aceste povești dar și fascinanta diversitate a geoparcurilor din Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO”, afirmă Conny Koob, director de Comunicare Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg.
Acesta este cel de-al doilea proiect major în care Geoparcul Țara Hațegului și Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg colaborează. Anul trecut, geoparcul aspirant UNESCO din Luxemburg a găzduit, în perioada mai – iulie, expoziția itinerantă de obiecte făcute din piatră realizată de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București. Expoziția reunește obiecte din peste 30 de geoparcuri membre ale Rețelei Europene și ale celei Internaționale UNESCO a Geoparcurilor. Luxemburg a fost cea de a patra țară care a găzduit expoziția, după Italia, România și Germania.
Credit foto: Natur- & Geopark Mëllerdall Luxemburg