Ce pot să fac dacă angajatorul refuză acordarea liberului pentru autorecenzare?
Angajatorul ar putea să refuze acordarea zilei libere pentru autorecenzare doar dacă angajatul nu-i prezintă dovada autorecenzării sau dacă angajatorul a verificat în platforma pusă la dispoziție pentru recenzarea online dacă angajatul s-a recenzat online și sistemul nu-i confirmă acest lucru.
Altfel, angajatorul încalcă un drept al angajatului și singura soluție a acestuia e să sesizeze Inspecția Muncii.
Persoanele salariate care se autorecenzează (își completează online chestionarul de recensământ) primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat. Cei care se autorecenzează, prin platforma pusă la dispoziție de autorități, practic, nu vor mai primi vizita recenzorului anul acesta – fix acesta este scopul liberului oferit anul acesta pentru autorecenzare, statul să trebuiască să plătească cât mai puțini recenzori, iar recensământul să se facă, așa cum e firesc în epoca tehnologiei, completând singuri chestionarul „pe internet”.
Legiuitorul a impus acest liber pentru autorecenzare, adică, așa cum redacția noastră a subliniat cu ocazia tuturor materialelor scrise pe acest subiect, angajatorii NU au posibilitatea să refuze acordarea liberului dacă salariatul prezintă dovada oferită prin platforma dedicată că s-a autorecenzat cu succes.
Fie că sunt sau nu de acord cu măsura impusă de legiuitor prin OUG nr. 19/2020, angajatorii trebuie să acorde această zi liberă.
Pentru că am văzut deja, într-un număr destul de mare, întrebarea „ce pot să facă dacă firma refuză să-mi acorde liberul”, merită amintit că angajații se pot duce oricând la inspectoratul teritorial de muncă să reclame încălcările legii comise de angajatori și care-i afectează în mod direct.
Inspecția Muncii pune la dispoziția salariaților din toată țara un formular online, prin care aceștia pot semnala abuzuri sau nereguli produse la locul de muncă. După cum stabilește OG 27/2002, termenul general de soluționare a plângerilor adresate ITM este de 30 de zile, dar, în anumite situații, acesta poate fi prelungit cu încă 15 zile. Stadiul în care se află o petiție depusă la ITM se poate verifica aici.
Sursa – avocatnet.ro