După mai bine de 35 de ani de la începerea lucrărilor de amenajare hidrotehnică de pe Crișul Alb, barajul de acumulare de la Mihăileni (jud. Hunedoara) a fost recepționat joi, 31 martie 2022, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent și ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a participat, împreună cu prefectul județului, Călin Petru Marian, la predarea către beneficiar a barajului, considerat drept cea mai importantă componentă a investiției „Acumularea Mihăileni pe râul Crișul Alb – Județul Hunedoara”. De asemenea, cu acest prilej, familiilor care au fost strămutate în urma derulării investiției hidrotehnice li s-au înmânat, la un birou notarial din municipiul Brad, titlurile de proprietate pentru locuințele construite pentru ei de statul român.
La aceste importante evenimente, așteptate de peste trei decenii, au mai participat subprefecții Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea, reprezentanți ai beneficiarului, Administrația Bazinală de Apă „Crișuri”-Oradea, primari din localitățile aflate de-a lungul Crișului Alb, locuitori ai comunei Buceș și deputatul PNL, Vetuța Stănescu, parlamentar hunedorean care, atât în calitate de Secretar de Stat cât și de membru al Camerei Deputaților, a susținut în ultimii 2 ani, prin numeroase demersuri instituționale, finanțarea și derularea acestei importante investiții hidrotehnice a județului Hunedoara.
Ministrul mediului, Tánczos Barna, a declarat că, numai anul trecut şi anul acesta, Guvernul a alocat 34 milioane de lei pentru acest obiectiv, fapt care a condus la execuția într-un ritm accelerat a lucrărilor și, în cele din urmă, la finalizarea acestora. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, i-a îndemnat pe primarii localităților aflate de-a lungul albiei râului Crișul Alb să facă tot posibilul ca împreună cu locuitorii din întreaga zonă să păstreze curate apele, în special, și mediul înconjurător, în general, mai ales că acum, amenajările hidrotehnice din aval și din amonte ale râului sunt pe cale de a fi finalizate. ”Ani de zile au fost aici încercări de finalizare a acestei lucrări. Anul trecut şi anul acesta am alocat peste 34 milioane de lei pentru finalizarea barajului. Avem aici o lucrare extrem de importantă, pentru că ea protejează sute, chiar mii de case şi familii și protejează localităţile din aval de pericolul producerii de inundaţii. Vă reamintesc că, spre exemplu, chiar anul trecut am avut o situaţie când parţial am putut să folosim această lucrare ca să protejăm casele din aval”, a declarat Tánczos Barna.
La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a declarat că: ”Acesta este un eveniment foarte important pentru întreg județul Hunedoara, dar mai ales pentru locuitorii din zona Brad – Țara Zarandului, pentru că vor putea fi protejați de inundațiile destul de frecvente în ultimii ani, iar terenurile și gospodăriile le vor fi în siguranță, din acest punct de vedere.”
Execuția acumulării de la Mihăileni a început în 1987 și va îndeplini funcţiuni complexe de gospodărire a apelor din zona Brad:
- apărarea împotriva inundaţiilor, industriei şi amenajărilor agricole din lunca Crişul Alb pe sectorul Mihăileni – Vaţa prin atenuarea viiturilor a unui volum de atenuare 6,5 mil. mc.
- asigurarea necesarului de apă pentru alimentarea populaţiei şi industriilor,
- producerea de energie electrică 1,2 GW/an.
Barajul poate deja asigura, prin acumulare de apă, o protecție importantă față de posibilele inundații din zona Brad.
Până în anul 2023 urmează să fie finalizate și celelalte componente ale investiției, respectiv:
- Devierea drumului naţional DN 74 Brad – Abrud pe o lungime de 4,54 km;
- Devierea a 5 km drum de exploatare pe malul stâng al lacului de acumulare, cu pod peste râul Crişul Alb la coada lacului;
- Strămutarea celor 5,5 km ai liniei de înaltă tensiune care traversează lacul de acumulare.
- Amenajarea traseelor torenţilor care se descarcă în lacul de acumulare în scopul reducerii colmatării acestuia cu aluviuni.
- Amenajarea cuvetei lacului de acumulare în vederea ecologizării acesteia.