Europarlamentarul Iuliu Winkler arată că și comerțul internațional trebuie adus în atenția tinerilor

Este extrem de important ca tinerii să fie bine informați cu privire la ce înseamnă comerțul internațional, Politica comercială a UE, pentru că astfel vor înțelege mai bine mecanismele piețelor globale și vor putea să-și influențeze viitorul în cunoștință de cauză, a declarat, joi, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) , vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European în cadrul ”Fair Trade Incubator” organizat de Europuls. În opinia deputatului european, este esențial ca tinerii să utilizeze gândirea critică, bazându-se pe date reale și factuale.

El a arătat că războiul din Ucraina a expus într-un mod dramatic dependențele UE de materiile prime, produsele și serviciile de pe terțe piețe și a revelat importanța crucială și impactul pe care îl are comerțul exterior asupra vieții noastre de zi cu zi.  ”Războiul ne arată adevărata valoare a comerțului acum când simțim urmările perturbării lanțurilor de aprovizionare pentru combustibili, alimente etc. Reziliența comercială este esențială și se poate înfăptui prin diversificarea furnizorilor prin încheierea mai multor acorduri de liber schimb și prin noi mecanisme de cooperare bazate pe reguli”, a spus Winkler, care a salutat inițiativa organizării unui eveniment în care să fie discutate aspectele legate de comerțul exterior al UE.

”Politica comercială și influența geo-economică sunt unele dintre cele mai puternice instrumente de politică externă ale UE care au repercusiuni importante în toate satele membre. Există numeroase analize cu privire la Politica comercială a UE. De cele mai multe ori, însă subiectul este abordat prin consecințele și caracteristicile comerțului și nu prin substanța și obiectivele acestuia”, a precizat europarlamentarul UDMR.

Potrivit vicepreședintelui INTA, este pertinent să fie adus în discuție rolul comerțului internațional în paradigma contextului geopolitic actual, tensionat și complex. ”În primul rând, subliniez importanța comerțului internațional în a pune la dispoziția consumatorilor produse diversificate, de calitate, la prețuri accesibile. Totodată, comerțul aprovizionează industria cu resurse esențiale pentru menținerea competitivității, promovarea creșterii economice și sporirea puterii acestora de a fi motoare ale inovării. Întotdeauna, comerțul merge mână în mână cu prosperitatea, respectiv cu generarea de locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare, cu oportunitățile de pe piețele internaționale pentru IMM-uri, cu schimburile de experiență pentru tinerii – antreprenori, inclusiv cu crearea de start-up-uri”, a subliniat vicepreședintele INTA.

Conform lui Winkler, comerțul este vital pentru siguranța națională. ”Prin comerț avem acces la materii prime critice despre care știm că sunt esențiale pentru tranziția verde. Comerțul este esențial pentru diminuarea dependențelor strategice. În contextul conflictului din Ucraina, vedem foarte clar cât de dăunătoare poate fi dependența de un singur furnizor de produse cheie precum cele din domeniul energiei”, a explicat europarlamentarul UDMR.

Vicepreședintele INTA a mai declarat că noua Politica comerciala a UE  – Trade Policy Review din 2021 vine să răspundă noilor provocări contemporane prin caracterul ei asertiv, deschis și durabil. ”Obiectivele de comerț exterior ale UE trebuie îndeplinite ținând cont de standarde de sustenabilitate. Politica comercială a  UE este cel mai puternic vector prin care noi putem să împărtășim valorile noastre, iar aici vorbim de drepturile omului, de condiții de muncă echitabile, de priorități în domeniul mediului. (…) Comerțul este un element cheie pentru o Uniune Europeană mai puternică la nivel global și în plan intern, asigurând prosperitatea cetățenilor săi și competitivitatea companiilor europene”, a adăugat Iuliu Winkler.