Fără teze și cu 5 VACANȚE în anul scolar 2022-2023. Semestrele înlocuite cu 5 module de învățare
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunțat faptul că se dorește renunțarea la obligativitatea tezelor semestriale. Referitor la medii, acesta a declarat că sigur vor fi încheiate la finalul anului școlar.
„Având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului școlar care se bazează pe cele cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus, intenționăm să renunțăm la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine, uneori știe foarte bine, când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului școlar”, a declarat miercuri ministrul Educației.
Acesta spune că susține solicitarea elevilor de a fi introduse evaluări standardizate, sumative, la final de an școlar.
„Solicită elevii și o evaluare standardizată la final de an școlar. Este un model pedagogic pe care îl avem în atenție și împreună cu specialiștii în științele educației îl vom analiza și îl vom implementa încă din din anul școlar 2022-2023”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat când se vor încheia mediile, dacă nu se vor mai da teze semestriale, ministrul a răspuns: „Sigur vom avea medii la finele anului școlar. Mediile încheiate la final de semestru aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că nu au avut nici relevanță și nici nu au fost folosite, deci se va da libertate profesorilor să-și organizeze evaluările pe parcurs în funcție de calendar, de ritmul de predare a materiei”.
El a spus că există un plan în ceea ce privește componența mediilor, dar că aceasta va fi anunțat după ce va fi certificată de experții în educație.
Cum ar urma să arate școala românească
Modul 1: 5 septembrie – 21 octombrie – modul
Vacanță toamnă: 24 – 28 octombrie
Modul 2: 31 octombrie – 21 decembrie
Vacanță iarnă: 22 decembrie – 6 ianuarie 2023
Modul 3: 9 ianuarie – 3 februarie
Vacanță intersemestrială: 6 februarie – 10 februarie
Modul 4: 13 februarie – 6 aprilie
Vacanță primăvară: 7 aprilie – 18 aprilie
Modul 5: 19 aprilie – 16 iunie – modul
Vacanță de vară: 17 iunie – 4 septembrie
”Noutatea este că, teoretic, practic nu ni s-a spus acest lucru, dar pe cale de consecință asta rezultă, nu vom mai avea teze și nici semestre. Având în vedere că sunt cinci module nu avem cum să avem cinci teze, pentru că ar fi foarte, foarte mult, de aceea o parte din discuția pe trimestre a căzut, pentru că ar fi însemnat să avem 3 teze încercând să echilibrăm modulele de învățare. Astfel s-a renunțat la ideea de trimestre”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Sursa – ziarulunirea.ro