Vize SUA: Ambasadorul României spulberă „visul american”. Când ar putea fi eliminate vizele pentru români

Ambadatorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat joi în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre şansele ca românii să scape de vizele pentru America, că în ultimii 8 ani, numărul celor refuzaţi a fost constant, menţinându-se între 9 şi 10 la sută, iar o condiţie principală pentru includerea în programul Viza Waiver este ca acest procent să fie sub 3%. Ambasadorul spune că este nevoie de o campanie amplă de informare, pentru ca această rată să scadă, în următorii ani.

”În măsura în care ne vom implica în acest demers, vom reuşi să eliminăm vizele cu SUA, există aici foarte multă lipsă de cunoaştere, o întreagă mitologie care circulă inclusiv în presa românească”, a spus ambasadorul Muraru, precizând că depinde de noi să eliminăm aceste vize, relatează News.ro.

Andrei Muraru a explicat că există şi ţări, parteneri strategici importanţi ai SUA, care nu sunt parte a acestui program Viza Waiver, privind vizele, din acelaşi motiv pentru care nu suntem nici noi, şi anume o rată mare de respingere a vizelor.

Ambasadorul a arătat că o condiţie fundamentală ca vizele să fie eliminate este ca rata de respingere, din numărul total de solicitări, să fie sub 3%. ”Anual, există cam 50 sau 60.000 de români care aplică pentru vize în SUA, fie pentru afaceri sau pentru turism, pentru tranzit de până la 90 de zile, şi aproximativ 5 sau 6.000 de oameni sunt respinşi”, a mai spus Muraru.

Ambasadorul a precizat că în ultimii 8 ani, numărul celor refuzaţi a fost constant, menţinându-se între 9 şi 10 la sută, iar ultimele cifre, pe anul fiscal 2020, arătau o rată de respingere de 10.14%.

”Există şi alte state care au această problemă, Israelul, unul dintre cei mai mari parteneri stratregici al SUA, care este într-o rată de 6% respingere şi speră ca din 2023 să intre în programul Viza Waiver”, a mai afirmat ambasadorul României în SUA, el arătând că cea mai mare parte a statelor din Europa Centrală şi de Est au intrat în acest program graţie unei derogări date în 2007, de preşedintele Bush, care a spus că dacă într-un an fiscal, statele care au până în 10% rată de respingere, intră în acest program, astfel că au intrat Cehia, Estonia, Malta, Lituania, Ungaria, Slovacia.

”Nu există nicio şansă, din punctul meu de vedere, înainte să preiau mandatul m-am documentat, ce se poate face în această direcţie, din punctul meu de vedere, nu există nicio şansă ca această rată de respingere să scadă natural în următorii 5 ani. Singura modalitate prin care noi vom putea reduce această rată de respingere este un angajament asumat pe ambele fronturi, la Bucureşti şi la Washington”, a mai spus ambasadorul.

Andrei Muraru afirmă că este nevoie de o campanie seriosă de informare publică, pentru a scădea rata de respingere în fiecare an.

Ambasadorul a mai spus că are o slabă speranţă că Congresul va da o derogare pentru vize. (..) ”Dacă ne vom ţine de această strategie, care poate fi îmbunătăţită, avem o şansă ca în câţiva ani să intrăm în programul Viza Waiver”, a spus el.

Potrivit lui Muraru, această rată de respingere are legătură cu multe lucruri, cu modul în care privesc românii societatea americană. El a explicat că unul dintre motive este că români care locuiesc în Europa, de mulţi ani, în Spania, Italia Germania, vin în România, declară că au rezidenţă în România, considerând că au şanse mai mari şi sunt identificaţi.

”Această încercare de inducere în eroare a consulatului american reprezintă o vulnerabilitate. Sunt oameni care au probleme de natură penală, oamenii nu sunt informaţi (..)Avem foarte întemeiate bănuieli că oamenii se încurcă în acest formular stufos pentru interviu”, a spus el.

Potrivit lui Andrei Muraru, ”soluţia este numirea unui coordonator naţional, ceea ce au făcut atât Polonia, cât şi Croaţia, Israelul, care să fie numit în subordinea premierului, pentru a-i da o autoritate mai robustă, şi care să coordoneze această campanie”.

sursa: stiripesurse.ro