Zeci de persoane care sufereau de cancer sau diabet, înșelate după ce au comandat medicamente care nu sunt găsite în România
Zeci de persoane bolnave de cancer și diabet au fost înșelte de o grupare care promitea că vinde medicamente imposibil de găsit în România. Disperați să își salveze viețile, oamenii au plătit mii de lei în avans, însă pastilele nu erau niciodată livrate. Întreaga operațiune era pusă la punct în Marea Britanie de către trei cetățeni maghiari.
Cele trei site-uri au început să fie accesate de bolnavi de cancer sau diabet din România începând cu anul 2018. Pe fiecare dintre ele se găseau medicamente la care pacienții ajungeau cu greu, pentru că nu se vând pe piața de la noi. Nu a durat foarte mult și oamenii și-au dat seama că deși plătesc, nu primesc nimic.
Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Polițiștii din România au intrat pe fir după ce câteva persoane au depus plângeri. În urma anchetei, polițiștii au descoperit că sunt cel puțin 80 de români care au fost înșelați de această grupare.
Marinică Răzvan, Direcția de Investigare a Criminalității Economice IGPR: În majoritatea cazurilor, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanții site-urilor în legătură cu depășirea termenului de livrare convenit, situație în care erau avansate scuze cu caracter general, precum „se vor restitui sumele achitate”, „medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, „nu a preluat curierul comanda”, „mai așteptați”.
Ulterior, reprezentanții site-urilor nu ar mai fi răspuns la e-mail-uri, ori la apelurile telefonice.
Polițiștii spun că totul era pus la punct, pacienții aveau chiar și o discuție cu un medic și primeau invclusiv o factură falsă. Mulți și-au dat toate economiile pe tratamente și au așteptat să sosească coletele.
Marinică Răzvan, Direcția de Investigare a Criminalității Economice IGPR: Prețurile variau de la 400 de lei la 5.000 de lei per medicament. Ele nu existau pe rețeta făcută de medic erau promovate pe site ca înlocuitori.
Daniela Vasile, oncolog: Celula canceroasă se înmulțește cu 10 la a 9-a pe minut, indiferent ce regim ține pacientul din capul lui sau de pe internet, mai puțin cel dat de doctor, această celulă se înmulțește!
Cezar Irimia, președinte FABC: Pacienții sunt disperați și de multe ori pică în capcana escrocilor. Chiar dacă unii au destulă cultură și educație, ei vor să își dea o ultimă șansă la viață. Prejudiciul estimat este de 100 de mii de euro.
Sursa – ziarulunirea.ro