Este Joia Patimilor, sau Joia Mare, cum i se mai spune acestei zile cu însemnătate pentru creștinii ortodocși. În tradiția populară, în această zi se vopsesc ouăle pentru Sfintele Paști. În unele regiuni, ouăle se vopsesc și în Vinerea Mare.
În credința creștină, vopsitul ouălor face trimitere la jertfa Mântuitorului, culoarea roșie bazându-se pe mai multe legende transmise prin viu grai. Una dintre acestea vorbește despre Maica Domnului, care, venind pe Golgota, a așezat sub cruce un coșuleț cu ouă. Acestea s-au înroșit de la sângele Fiului răstignit.
O altă legendă ne spune că în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pilat din Pont a organizat un ospăț la care a invitat mai mulți demnitari. În timpul petrecerii, un centurion a intrat în sală strigând speriat că Hristos a înviat. Ironic, Pilat, ținând un ou în mână, a replicat „Atunci va învia Hristos, când se va înroşi oul acesta“, iar oul chiar s-a înroșit pe loc, spre spaima tuturor.
În zona rurală din nordul județului Hunedoara se mai păstrează încă vechiul obicei al împistririi ouălor. Procedeul constă în desenarea cu ceară fierbinte a unor modele pe oul fiert, cu ajutorul unui instrument numit pișiță. Modelele pot fi geometrice, florale sau inspirate din elemente astrale.
În noaptea de Înviere, există obiceiul ducerii la biserică a ouălor vopsite, împistrite sau încondeiate, pentru a fi sfințite și apoi dăruite.
În Prima zi de Paști, creștinii vor ciocni ouăle vopsite, acest obicei fiind însoțit de salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!” În unele sate, există credința potrivit căreia cei care ciocnesc ouă se vor întâlni unii cu alții și în viața de apoi.
Articol realizat cu sprijinul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) a județului Hunedoara.
Sursa fotografii: Laura Oană