În perioada 26-27 aprilie 2022, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles va avea loc o importantă reuniune prilejuită de desfășurarea ediției 2022 a ”Smart Cities Marketplace Forum” (Forumul ”Piața orașelor inteligente” – n.t.), în contextul dialogului european pe tema tranziției la energia verde, aceasta fiind, chiar și în contextul reevaluării temporale date de situația conflictului din Ucraina, una din țintele principale asumate de statele europene în următoarele decenii.
În cadrul acestui eveniment, care este organizat sub patronajul Departamentului pentru Energie al Comisiei Europene, între personalitățile invitate să conferențieze în cadrul lucrărilor Forumului se numără și viceprimarul municipiului Vulcan, prof. Malvine Socaci, aceasta fiind de altfel singurul reprezentant al țării noastre la ”Smart Cities Marketplace Forum 2022”. Invitația lansată acesteia de către organizatorii evenimentului vine după o serie de interviuri și dezbateri preliminare acestui forum, care au avut loc în primele luni ale acestui an în mediul on-line, în care Malvine Socaci a avut intervenții apreciate de participanți. Agata Smok, specialistul în comunicare al Consorțiului ”Smart Cities Marketplace” spune că expertiza doamnei Malvine Socaci în ceea ce privește una din principalele teme care urmează a fi abordate în cadrul ediției din acest an a acestui forum european constituie elementul care face ca vocea ei să fie importantă de auzit în cadrul lucrărilor. ”Este o realitate aceea că, dacă femeile sunt subreprezentate în viața politică și în administrație, atunci și nevoile acestora lipsesc din acțiunile întreprinse în aceste domenii vitale pentru orice comunitate, iar o astfel de realitate nu doar că prelungește inegalitatea de gen, dar și pune la îndoială credibilitatea sistemului nostru democratic. De aceea, credem că expertiza doamnei viceprimar Malvine Socaci este una relevantă pentru tema ”Viitorul este feminin ! Despre femeile lider și o tranziție urbană curată”, temă esențială din programul Forumului ”Piața orașelor inteligente”, spune Agata Smok.
De altfel, ediția din acest an a ”Smart Cities Marketplace Forum 2022” de la Bruxelles își propune să aducă în atenție exemple de bune practici în ceea ce privește colaborarea dintre actorii locali, naționali și europeni în elaborarea de planuri și acțiuni menite să asigure o tranziție eficientă către ceea ce înseamnă ”orașe inteligente”, pornind tocmai de la exemplele edificatoare în acest context.
Prof. Malvice Socaci, viceprimarul municipiului Vulcan spune că, în cadrul discursului său la ”Smart Cities Marketplace Forum 2022” de la Bruxelles va aborda tocmai rolul femeilor desemnate prin votul cetățenilor să aibă un rol de decizie în autoritățile publice. ”Există o tendință a creșterii reprezentativității femeilor în politică și în administrație, exprimată clar la nivelul tuturor statelor europene, iar eu cred că această abordare nu poate fi decât una benefică pentru comunități. Voi vorbi în cadrul forumului de la Bruxelles despre experiența mea ca viceprimar al municipiului Vulcan, având convingerea că rolul femeilor în viața publică este unul nu doar important, ci poate fi unul determinant în ceea ce privește dezvoltarea comunităților. Asta pentru că femeile au inițiativă și sunt, în mod evident, buni organizatori și, mai ales, mediatori deseori mai buni decât bărbații. Cred de asemenea că, atunci când femeile și bărbații se implică și lucrează împreună, din pozițiile de decizie care le-au fost încredințate, progresele pe care le poate înregistra comunitatea respectivă, din punct de vedere, economic, social sau cultural sunt mult mai repede vizibile pentru cetățeni”, spune prof. Malvine Socaci, viceprimarul municipiului Vulcan.
Aceasta a mai precizat că în cadrul ”Smart Cities Marketplace Forum 2022” vor avea loc, totodată, și discuții privind colaborarea consolidată și modul de transpunere în practică a inițiativelor din cadrul ”Green Deal” – Pactul european privind tranziția la energia verde, inclusiv prin utilizarea oportunităților de finanțare din Fondul pentru Tranziție Justă puse la dispoziția comunităților cel mai afectate de închiderea minelor (așa cum este și Valea Jiului) de către Uniunea Europeană.