Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, miercuri, 27 aprilie 2022, Adunarea Generală a Asociației Salvital Hunedoara, organism din care fac parte CJ Hunedoara și peste 40 de primării din județ. Conducerea Asociației a vorbit despre realizările de anul trecut și despre planurile de viitor, iar membrii prezenți au aprobat, la final, cu unanimitate de voturi, proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței.
Președintele Salvital, Petru Mărginean, a vorbit despre proiectul pilot de Telemedicină și Teleconsultații, derulat în premieră națională în județul Hunedoara, despre investigațiile medicale realizate în majoritatea comunelor și orașelor din județ, dar și despre planurile de viitor ale Asociației Salvital. De asemenea, dr. Ioan Demeter, reprezentant al comitetului director al Asociației, a prezentat o serie de concluzii legate de starea de sănătate a locuitorilor județului, care se confruntă atât cu lipsa medicilor de familiei în anumite zone, dar și cu probleme de sănătate de care nici măcar nu știu. De asemenea, medicul a prezentat impactul pe care îl au bolile cardio-vasculare asupra stării de sănătate a populației din județul Hunedoara, acestea reprezentând 64% dintre cauzele de deces.
Din partea Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent administratorul public Costel Avram. Acesta a mulțumit, în nume personal și în numele președintelui Laurențiu Nistor, conducerii Salvital și paramedicilor pentru activitatea desfășurată până în prezent și pentru participarea la acțiunea umanitară derulată de CJ Hunedoara în vama Isaccea, jud. Tulcea, de ajutorare a refugiaților sosiți din Ucraina. ”Am participat, astăzi, la Adunarea Generală a Asociației Salvital și m-am bucurat să văd că majoritatea primăriilor înscrise în asociație au fost reprezentate la această ședință dar și să constat că, de-a lungul anului trecut, s-au implicat activ în campaniile derulate de Salvital. Cu mândrie pot să afirm că suntem primul județ din țară care derulează un proiect de Telemedicină și Teleconsultații, adresat în special locuitorilor din zonele rurale și din zonele izolate ale județului, care nu beneficiază, în multe cazuri, nici măcar de prezența unu medic de familie. Este un proiect la care Consiliul Județean Hunedoara a aderat imediat și pe care îl vom gira, în continuare, cu toată încrederea. Și mai am un motiv de mândrie atunci când vorbesc despre Salvital. La sfârșitul lunii februarie, conducerea Asociației și personalul medical a răspuns prompt apelului lansat de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina care intrau prin punctul de frontieră de la Isaccea, jud. Tulcea. Trei autospeciale însoțite de echipaj complet au fost prezente mai multe săptămâni la rând în vamă pentru a-i ajuta pe semenii din Ucraina, care fugeau din calea războiului. Îmi doresc ca tot mai mulți primari din județul Hunedoara să vrea să facă parte din Asociație, alături de cei 44 de membri existenți deja. Numai în acest fel le vom putea asigura locuitorilor județului Hunedoara acces rapid la servicii de medicină preventivă și numai în acest fel vor putea fi depistate la timp anumite afecțiuni, iar oamenii vor putea fi tratați cu succes”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Asociația Salvital funcționează de 17 ani în județul Hunedoara aceasta fiind una dintre primele asociații din România care a implementat serviciul de urgență SMURD iar, în prezent, după preluarea activităților specifice SMURD și a personalului aferent de către ISU, derulează o serie de proiecte de interes județean și lucrează la extinderea portofoliului de servicii de medicină preventivă și prespitalicească. Peste 2400 de persoane din județul Hunedoara au beneficiat până acum de noul serviciu de telemedicină implementat în județul Hunedoara de Asociația Salvital cu sprijinul reputatului medic hunedorean prof. dr. Dorel Săndesc și au putut să își monitorizeze, gratuit, starea de sănătate.