La inițiativa mai multor iubitori de munte din Valea Jiului, care și-au propus să vină în sprijinul celor care doresc să descopere frumusețile naturale ale acesteia, dar și în ideea de a pune umărul la demersurile inițiate de administrația locală de la Vulcan privind declararea localității drept stațiune turistică de interes local, au fost conturate primele 5 trasee turistice tematice de pe raza acestei localități. Mai mult, sâmbătă, 30 aprilie 2022, este programată și prima acțiune de voluntariat pentru marcarea acestor trasee.
Apreciatul promotor al turismului montan din Valea Jiului, vulcăneanul Emil Savu spune că ideea configurării acestor trasee este mai veche și ea a aparținut de fapt regretatului Constantin Răcaru, cel care a fondat și Grupul de inițiativă turistică Pro Montana. ”Visul prietenului nostru Racky (Constantin Răcaru) era acela ca Vulcanul să aibă măcar câteva trasee turistice tematice marcate, astfel încât frumusețile acestei zone să poată fi accesibile pentru câți mai mulți iubitori de munte care vor să se bucure de peisajele unice și absolut fabuloase care se regăsesc pe raza orașului nostru. Împreună cu mai mulți prieteni din grupul nostru de montaniarzi am decis să ne implicăm în acest proiect și, având parte și de sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan, iată că reușim să începem marcarea primelor trasee de acest fel”, a declarat Emil Savu.
Pentru început, cinci astfel de trasee turistice tematice au fost configurate de montaniarzii din Vulcan, acestea fiind următoarele:
- ”Dumul lupilor” – un traseu pedestru de dificultate medie, care pornește de la Cabana Brazi, pe lângă fostul poligon și urcă pe marginile râului Morișoara spre zona de la baza satului turistic Pasul Vîlcan. Pe parcursul acestui traseu, în lungime de circa 6,5 km, pot fi admirate cascada de la trecătoarea lupilor, statuia amerindianului din Carpați, Titanul de pe Valea Morii și izvoarele pârâului Morișoara.
- ”Cetatea ascunsă” – un traseu pedestru de dificultate medie, care pornește din DN 66A spre Dealu Babii, pe așa-numitul ”Drum al Poștalioanelor”, după care urmează un drum forestier și o cărare marcată prin pădure, în zona Dealu Babii. Cetatea ascunsă este un ansamblu natural de pereți stâncoși asemănători unui zid de apărare al unei cetățeni, oferind nu doar o imagine spectaculoasă, ci și posibilitatea desfășurării de activități de alpinism și escaladă. Traseul are o lungime de circa 6,5 km și poate fi parcurs în aproximativ 3 ore (dus-întors).
- ”Cascada lupilor” – un traseu pedestru, potrivit și pentru cicloturism, de dificultate ușoară, care poate fi parcurs în circa 30-60 de minute. Acesta pornește din marginea drumului județean 664 Vulcan-Pasul Vîlcan, din zona cunoscută drept ”Trecătoare lupilor” și este accesibil în orice perioadă a anului. Traseul este unul de dificultate mică, fiind recomandat iubitorilor silvoterapiei, artei fotografice dar și iubitorilor de plimbare în natură. Acesta oferă posibilitatea admirării pădurilor dintr-un punct de belvedere situat deasupra unei prăpastii, dar și a unei impresionante cascade de apă.
- ”Traseul tunelelor” – un traseu pedestru, potrivit și pentru cicloturism și iarna pentru schi de tură, de dificultate medie, pornește din DN 66A, zona Cartierului ”Intervenții”, urmând cursul râului Baleia pe strada cu același nume, spre barajul de la baza muntelui. Pe parcursul traseului pot fi vizitate Cascada dracului, Peștera dracului și Izvoarele Baleii, dar și construcțiile hidrotehnice abandonate din zonă. Traseul, în lungime de aproximativ 6 km, poate fi parcurs în 3-4 ore, este disponibil în orice perioadă din an.
- ”Traseul ruinelor” – un traseu pedestru de dificultate media, în lungime de circa 12 km, pornește din DN 66A, de la intrarea din Vulcan dinspre Aninoasa, urmând cursul pârâului Valea Ungurului, trecând pe lângă Mănăstirea ”Sf. Nicolae” și schitul monahal din Poiana Muntelui, ajungând la cascada Ungurului ( o mică dar superbă cascadă în trepte) de unde continuă pe lângă monolitul de piatră cunoscut drept ”Sfinxul din Valea Ungurului) și ajunge într-o zonă cu mai multe ruine ale unor construcții din piatră (posibil cazarmament) a căror vechime încă nu a fost determinată, existând indicii care duc până în perioada războaielor daco-romane.
Ovidiu Drăgoi, funcționar public în cadrul Primăriei municipiului Vulcan și inimos montaniard și voluntar în derularea mai multor proiecte de marcare a unor trasee turistice tematice din Valea Jiului și din țară apreciază că derularea acestui proiect va aduce în atenția iubitorilor de munte câteva trasee montane deosebit de spectaculoase din aria municipiului Vulcan. Acesta a precizat, de asemenea, că cele 5 trasee sus-menționate, creionate de iubitorii muntelui din Vulcan, au fost aprobate inclusiv în plenul Consiliului local al municipiului Vulcan, iar Primăria și-a asumat misiunea de a susține cheltuielile materiale pentru semnalizarea și marcarea corespunzătoare a acestora.
”Eu mă bucur că pot fi parte a unui proiect care-și propune realizarea unor astfel de trasee turistice tematice și aici, la Vulcan, după ce am participat ca voluntar la multe proiecte similare în alte zone turistice montane din județ și din țară. Salut inițiativa voluntarilor care și-au propus să ducă la bun sfârșit visul lui Constantin Răcaru – Racky și implicarea în acest proiect a celor de la Salvamont, precum și a primarului Cristian Merișanu și a Consiliului local, cu atât mai mult cu cât eu cred că el va aduce un plus de consistență dosarului de candidatură al municipiului Vulcan pentru obținerea statutului de stațiune turistică. Sigur că, în perioada următoare, pe măsură ce vom configura și alte trasee similare, vom găsi soluții pentru ca și acestea să fie marcate corespunzător astfel încât ele să poată fi vizitate de turiști și, în primul rând, de vulcănenii iubitori de munte, de natură și de frumusețile acestora”, a declarat Ovidiu Drăgoi.
Cei care doresc să participe la acțiunea de voluntariat ce are ca scop marcarea primei poteci turistice tematice din municipiul Vulcan, pot face acest lucru sâmbătă, 30 aprilie 2022. Întâlnirea participanților care vor semnaliza corespunzător normelor turistice internaționale traseul ”Drumul lupilor” va avea loc la Cabana Brazi din Vulcan, plecarea pe traseu fiind stabilită pentru ora 8,30.
Fotografii realizate de Savu Emil