Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara a adus în zona cetăților dacice studenții Universității de Vest din Timișoara care se pregătesc să devină arheologi. Potrivit unei informări pe marginea acestui subiect a Secției de Marketing a MCDR Deva, organizatorii au pregătit pentru tinerii participanți o serie de prelegeri menite să-i introducă în atmosfera locului și a evenimentului.
Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara a ales pentru debutul întâlnirii un subiect având în centru școala, importanța școlii, și formarea individuală a studenților de ieri, de azi și de mâine. Pretextul a fost oferit de o incursiune în ambientul curții regelui Macedoniei Filip al doilea cu titlul: ,,Școala generalilor” la curtea regilor Macedoniei.
Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica, gazda evenimentului a prezentat specificul zonei și a principalelor obiective arheologice și istorice din întreaga Zonă a capitalei Regatului Dac.
În încheierea sesiunii de prezentări, în prima seară sub genericul: Tehnici arhaice de confecționare a uneltelor în pre- și proto-istorie dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a introdus publicul universitar într-un alt domeniu fascinant: Arheologia experimentală. Prezentarea a avut două componente, vizând pregătirea teoretică și cea practică. Cea de a doua a avut rolul de a consolida competențele într-un domeniu mai puțin abordat în școala tradițională.
Activitățile didactice din cadrul acestui proiect educațional continuă.