Nu doar datorită amplasării sale pe un deal din vecinătatea localității rurale Sălătruc din municipiul Petroșani, stația de tratare a apei Zănoaga este pentru Apa Serv Valea Jiului un obiectiv strategic în cadrul sistemului de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului. Acest lucru a fost demonstrat, cel mai recent, în anii precedenți, atunci când, după golirea barajului de acumulare de la Valea de Pești pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță și reabilitare, din această stație au fost alimentate nu doar cartierul Aeroport al municipiului Petroșani (deservit uzual de la Zănoaga), ci și localitățile Aninoasa și Vulcan.
Construită în anul 1996, stația de tratare a apei de la Zănoaga nu a mai beneficiat de atunci de lucrări de reabilitare, singurele investiții care au mai fost efectuate aici fiind cele de reabilitare a celor două rezervoare de înmagazinare cu o capacitate de 2×2000 mc. Uzura fizică a instalațiilor și echipamentelor de aici, cele mai multe depășite inclusiv din punct de vedere tehnologic dă mari bătăi de cap operatorului regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului, îndeosebi în perioadele ploioase, în care turbiditatea apei din sursele de alimentare de la Izvorul și Polatiștea impun, de cele mai multe ori, oprirea stației de tratare care, pe tehnologia actuală de exploatare, nu poate asigura o filtrare corespunzătoare.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică dă asigurări că această situație se va schimba radical odată ce vor fi încheiate lucrările de investiții care se execută în prezent aici, și care au în vedere nu doar reabilitarea stației de tratare Zănoaga, ci modernizarea completă a acesteia. Ce înseamnă acest lucru ? ”Înseamnă că, practic reconstruim aproape de la zero această nouă uzină de apă și, ceea ce este cel mai important, o aducem din punct de vedere al tehnologiei în domeniu la nivelul celor mai moderne stații de tratare a apei din Europa. Schimbăm aici tot fluxul tehnologic și construim 15 obiective noi. Deja, în locul vechiului decantor radial i-a luat locul un decantor lamelar, similar celor pe care le avem în funcție la uzinele de apă de la Jieț și Valea de Pești, unde și-au demonstrat pe deplin eficacitatea chiar și în condiții de turbiditate cu valori foarte mari. Am construit și la Zănoagă o stație nouă de filtre în care bateriile vor folosi nisip liber, dublat de filtre cu cărbune granular activ, lucru care aduce chiar și un plus de calitate apei, prin ozonificare, acest tip de stație de filtre fiind utilizat în toate statele europene. Vom avea 4 bazine cu filtre cu nisip și alte 4 cu filtre cu cărbune, astfel încât să putem asigura fluxul de filtrare 24 de ore din 24, pentru că atunci când jumătate din filtre vor fi curățate, cealaltă jumătate asigură fluxul de filtrare. Tot aici, schimbăm tot ce înseamnă stratul de drenaj al filtrelor, stratul de filtrare, dar și rețeaua de conducte pentru spălarea filtrelor”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta arată că, de fapt, tot ceea ce înseamnă conducte, vane, pompe și alte echipamente și instalații care compun structura stației de tratare a apei de la Zănoaga, sunt înlocuite, astfel încât vechilor țevi de fontă le vor lua locul altele, nou-nouțe, din inox, cu o durată de exploatare mult estinsă, iar vanele și pompele acționate manual vor dispărea, în locul lor fiind montate altele noi, întregul sistem de acționare și monitorizare a activității stației urmând să fie complet automatizat.
Proiectul include, în același timp, și racordarea stației Zănoaga la magistrala de apă de la Valea de Pești, lucrare care este deja finalizată, dar și o serie de lucrări de reabilitare a magistralelor de alimentare a acestei stații din captările de la Izvoru și Polatiștea. ”Acest lucru este foarte important, deoarece el permite constructorului să-și desfășoare lucrările specifice modernizării stației, fără ca acest lucru să fie resimțit de consumatorii din zona Petroșani Sud, respectiv din cartierul Aeroport, care primesc în continuare apă potabilă din această stație, fără întrerupere, pentru că avem posibilitatea de a alimenta abonații din Aeroport, așa cum am și făcut-o în câteva situații, din magistrala de la Valea de Pești”, spune ing. Cristian Ionică.
Întregul proiect se derulează cu fonduri europene nerambursabile, accesate de Apa Serv Valea Jiului în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru proiectul privind ”Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare în Valea Jiului – Etapa a II-a”. Valoarea investițiilor care sunt executate pe acest proiect, care vizează modernizarea stației de tratare de la Zănoaga, este de 25.078.615, 76 lei. Potrivit directorului general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică, în prezent progresul fizic al lucrărilor executate deja de antreprenorul Hidroconstrucția este de peste 50%, iar finalizarea acestora este preconizată pentru finalul anului viitor.