Temele privind asigurarea independenței energetice a României au constituit dintotdeauna un capitol aparte în activitatea parlamentarului Cristian Resmeriță, în prezent senator PSD de Hunedoara. Punctele de vedere și atitudinile publice exprimate de acesta în susținerea inclusiv a continuității activităților de minerit și energie din Valea Jiului și județul Hunedoara au avut drept scop, după acesta recunoaște, tocmai atragerea atenției guvernelor asupra importanței resurselor energetice din această regiune în contextul garantării independenței energetice a țării, dincolo de calculele economice de rentabilitate ale acestui domeniu de activitate strategic.
Din păcate, intervențiile acestuia nu au fost întotdeauna apreciate la corectă valoare, iar statul român și-a blocat singur șansele ca, iată, în acest context al crizei energetice mondiale, să poată valorifica la adevăratul potențial, resursele energetice din subteranul Văii Jiului.
Din fericire, România dispune încă de importante resurse energetice de altă natură decât cărbunele, iar o exploatare judicioasă a acestora, care pune pe prim-plan, interesele statului român și ale cetățenilor acestuia, este imperios necesară. În aceste condiții, după cum apreciază și senatorul Cristian Resmeriță, adoptarea în Parlament a Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore este mai mult decât necesară. Această lege, care poartă inclusiv semnătura senatorului Cristian Resmeriță, în calitatea sa de secretar al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, a primit un vot favorabil în plenul Senatului României, un vot similar fiind așteptat în zilele următoare și din partea Camerei Deputaților, care este for decizional în adoptarea acestei legi.
”Am votat în Senat Legea offshore, un proiect important pentru independența energetică a României, în contextul geopolitic actual. Cu ajutorul acestei legi care reglementează operațiunile petroliere de exploatare și dezvoltare a zăcămintelor atât în perimetrele offshore cât și onshore de adâncime, România va deveni independentă din punct de vedere energetic, va produce mai mult decât va consuma și va deveni un furnizor de securitate energetică regional. După adoptarea proiectului, asumat de către actuala coaliție de guvernare, se va începe exploatarea zăcămintelor de pe teritoriul țării, în special a celui mai mare zăcământ onshore descoperit în ultimele trei decenii pe teritoriul României, la Caragele. În concret, este propusă creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari sau egal de 3000 m izobatic şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare. în prezent, această limitare a deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, împiedică operatorii offshore să deducă amortizarea tuturor investiţiilor efectuate, datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită, fiind astfel discriminaţi comparativ cu restul agenţilor economici. De asemenea, măsurile introduse prin propunerea legislativă, vor stimula dezvoltarea inteprinderilor mici şi mijlocii implicate în sectorul offshore, a industriilor conexe, precum şi a celor afectate pozitiv de impactul economic indirect şi indus generat de proiectele offshore”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Dincolo de toate aceste detalii de natură tehnică și juridică, senatorul Cristian Resmeriță apreciază că aceste resurse suplimentare de gaze naturale vor contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea ţintelor de decarbonizare pe termen lung, precum şi la dezvoltarea infrastructurii naţionale sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, respectiv chimia şi petrochimia. Dar, poate, cel mai important lucru este acela că prin adoptarea Legii 256/2018 România devine practic, nu doar independentă în ceea ce privește necesarul de gaze naturale, ci și un jucător important pe piața energetică europeană.