Prețul la pâine va continua să crească. Președintele Rompan: „Trebuie să creștem și noi, că altfel murim”
Aurel Popescu, președintele Rompan, a vorbit, la emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu de la DCNews, despre ce se va întâmpla cu prețul pâinii.
Prețul la pâine o să mai crească? ”Da, o să mai crească. Și vă spun de ce. Să vedem ce se întâmplă în acest weekend, să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare, dacă plouă. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și decât făceam de obicei. În aceste condiții, categori, fiind o producție mai mică, se cere un preț mai mare”, a explicat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu.
Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere, chiar mai mari decât la grâul vechi, a continuat Aurel Popescu, explicând ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, acest lucru ”este un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Și atunci, m-ați întrebat, eu vă răspund: dacă prețul materiei prime crește, obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim, iar dacă murim, nu mai producem pâine. Asta este”.
Dar există soluții, de orice fel, pentru a stopa avanlanșa asta de creșteri? ”Există soluții, pe care domnul ministru al Agriculturii, domnul Chesnoiu, le-a avansat. Așteptăm să vedem dacă aceste măsuri vor intra măcar de la 1 iulie în vigoare, astfel încât să putem să contracarăm și să putem să ne atenuăm din pierderi. Pentru că procentul de creștere a prețului la pâine pe care l-ați prezentat, de 20,3%, este mai mare în piață. Pentru simplu fapt că avem dublare de costuri la materii prime, la energie, la gaze, ambalaje și toate celelalte”, a subliniat președintele Rompan.
Contactat, zilele trecute, de DCBusiness, Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre o posibilă criză a zahărului în România, despre soarta fabricii de la Luduș, în pericol să se închidă și despre acțiunile Guvernului în această problemă.
”O criză a zahărului poate să existe, pentru că, în primul rând, importăm materie primă, adică zahăr brut. Producția de sfeclă este destul de redusă, astăzi, în România, ținând cont de faptul că foarte multe asociații ale producătorilor de sfeclă s-au pierdut prin închiderea fabricilor. Dacă din 33 de fabrici câte erau în 1990, astăzi mai avem două în funcțiune, asta spune foarte mult”, a subliniat Dragoș Frumosu.
Dependenți de importul de materie primă
”S-a închis fabrica de zahăr de la Bod care, desigur, este acum într-un proces de vânzare-cumpărare, dar oricum anul acesta nu va lucra. Sper ca la anul să repornească și dacă avem un investitor român, serios, va fi probabil singura care va mai produce zahăr din sfeclă. Iar asta pentru că cele două fabrici în funcțiune astăzi, ambele ale companiei Agrana, din Austria, cea de la Român mai procesa sfeclă de zahăr, cea de la Buzău, nu. Prin urmare, în aceste condiții suntem dependenți de importul de materie primă”, a precizat el.
Sursa: dcbusiness.ro