Autoritățile locale din municipiului Lupeni au reușit, printr-o abordare responsabilă, prin măsuri eficiente și prin investiții susținute, să rezolve în bună parte problema locurilor de parcare, atât pentru rezidenți, cât și pentru cei care vizitează localitatea și, îndeosebi, stațiunea turistică Straja. Chiar și așa, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și echipa acestuia acordă, în continuare, o atenție deosebită managementului parcărilor publice din localitate, fapt confirmat atât de investițiile în amenajarea de noi locuri de parcare pe raza municipiului cât și în proiectele pentru viitor gândite pentru eficientizarea acestui important serviciu public.
În acest context se înscrie și un nou proiect de investiții, depus în aceste zile de Primăria municipiului Lupeni, în vederea finanțării în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), proiect care vizează achiziționarea unui ”SISTEM AUTOMAT PENTRU ADMINISTRAREA PARCĂRILOR ÎN MUNICIPIUL LUPENI”.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că proiectul are o valoare totală de 2.929.006,50 lei (echivalentul a 595.000 EURO) și va fi implementat cu fonduri europene. Acesta presupune achiziționarea următoarelor sisteme de ultimă generație, specifice managementului eficient al parcărilor, respectiv:
- unsistem automat de control al accesului auto cu bariere, respectiv bariere automate și echipamente de monitorizare, case automate ale sistemului de parcare;
- un sistem de securitate compus din subsisteme de alarmare la efracție și subsistem de televiziune cu circuit închis, iluminat public în tot perimetrul obiectivului, construcții modulare pentru echipamentele achiziționate.
Sistemul automat pentru administrarea parcărilor va fi montat în apropierea punctului de îmbarcare al telegondolei care leagă municipiul Lupeni de stațiunea Straja, și se compune din 3 zone de parcare: zona de pe malul stâng al pârâului Braia, zona dintre bariere și telegondola, zona dintre bariere și pârăul Braia.
Sistemul se compune din montarea și punerea în funcțiune a unor sisteme automate de control acces auto cu bariere, a unui sistem de securitate compus din subsistem de alarmare la efracție și subsistemului de televiziune cu circuit închis, dar și realizarea unui iluminat public corespunzător în tot perimetrul, executarea unor lucrări de construcții și o construcție modulară specifică echipamentelor electrice. Comunicația la distanță între echipamentele instalate se va realiza prin fibră optică.
”Pentru a facilita accesul și ieșirea din parcare după efectuarea plătii taxei aferente, sistemul va fi prevăzut cu camere de recunoaștere a numerelor de înmatriculare la toate zonele de intrare și ieșire. Afișarea numărului de locuri disponibile în fiecare din zonele de parcare aferente proiectului ca zone distincte se va face atât la intrarea în fiecare dintre acestea cât și la totemul care va fi amplasat la intersecția DJ664A. În vederea facilitării intervențiilor personalului care deservește parcările și eficientizării activității personalului operativ, sistemele automate de control al accesului auto cu bariere vor fi integrate într-un sistem centralizat. Sistemul va permite conectarea și monitorizarea de la distanță a tuturor parametrilor de funcționare prin internet. Orice alertă va putea fi urmărită inclusiv de pe terminale digitale mobile, operatorii având posibilitatea de a monitoriza sistemul și de a observa când este necesară intervenția în vederea executării diferitelor operațiuni necesare pentru menținerea în stare normală de funcționare a echipamentelor sistemului (înlocuire role hârtie termică pentru emitere tichete, înlocuire role hârtie termică pentru emitere chitanțe la casele automate, manipulare numerar la casele automate) în vederea eficientizării activităților de colectare și intervenție”, explică primarul Lucian Resmeriță.
Acesta a mai precizat că noul sistem de parcare va fi unul cu autotaxare. În acest scop, în zona Agrement vor fi instalate cinci automate de plată, dublate de modalități de plată moderne, de la distanță, prin internet, card bancar sau telefon.
”Odată cu implementarea acestui nou sistem inteligent de management al parcărilor, va crește inclusiv gradul de siguranță pentru autovehiculele aflate în aceste parcări publice. Asta deoarece am prevăzut în proiect realizarea unui sistem de iluminat eficient, dar și instalarea unui sistem de securitate, cu monitorizare permanentă prin intermediul unui sistem de televiziune cu circuit închis, cu 24 de camere video amplasate astfel încât să asigure o monitorizare a întregii zone de parcare”, a mai precizat primarul Lucian Resmeriță.
În opinia acestuia, prin implementarea proiectului se urmărește inclusiv (sau mai ales!) descongestionarea străzilor din oraș de autoturismele parcate pe carosabil sau pe zonele verzi în perioadele aglomerate și fluidizarea traficului prin reducerea timpilor de așteptare la punctele de ieșire din parcare, prin implementarea modalităților de plată a taxei de parcare moderne și eficiente. Acesta crede că fluidizarea traficului atrage după sine inclusiv reducerea consumului de carburant și reducerea noxelor eliminate în atmosfera, ceea ce contribuie la reducerea poluării și îmbunătățirea calității mediului, pe raza municipiului Lupeni. De asemenea, primarul Lucian Resmeriță este de părere că eliminarea problemelor de trafic duce implicit la reducerea disconfortului provocat de aceste aspecte atât pentru turiști cât și pentru populația rezidentă.
Depunerea proiectului inițiat de primarul Lucian Resmeriță privind realizarea, cu fonduri europene din PNRR, a acestui ”Sistem automat pentru administrarea parcărilor din Lupeni” a fost aprobată prin HCL nr. 92/2022 adoptată în unanimitate în forul legislativ al municipiului Lupeni.