Vineri, 20 mai 2022 un grup de studenți ai Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, au vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea Mare.
Deponeul ecologic Bârcea Mare, administrat de compania de profil Supercom SA, este la această oră cel mai mare, dar și cel mai performant din România! Este la fel de adevărat că acest depozit de deșeuri ecologic, construit în urma unui program cu finanțare europeană accesat de Consiliul județean Hunedoara este și printre puținele investiții de acest fel date în folosință în țara noastră și care funcționează în parametrii proiectați!
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a prezentat această investiție studenților Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca. ”Am primit cu multă bucurie invitația de a le vorbi tinerilor despre acest obiectiv și despre felul în care administrația județeană a implementat proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor. CMID Bârcea Mare este cel mai mare din România, iar construcția și dotarea acestuia cu echipamentele necesare a costat 27 de milioane de euro. De asemenea, CMID Bârcea Mare se numără printre primele centre din România date în folosință (aprilie 2017). De atunci și până în prezent aici au intrat aproape jumătate de milion de tone de deșeuri. Deși funcționează de mai bine de 5 ani, în contextul unei activități intense, vreau să remarc modul cu totul excepțional în care operatorul, SC Supercom SA, administrează acest centru. Dincolo de procedeele tehnologice, cifre, cantități și statistici, acest centru este, de fapt, producător de speranță. Viitorul nostru, al județului Hunedoara, dar al întregii omeniri, depinde de modul în care ne comportăm astăzi față de mediul în care trăim. Însă, eforturile administrațiilor publice, ale operatorilor care trudesc pentru a-și onora obligațiile, vor fi prea neînsemnate dacă nu vom zidi în conștiința celor care vin în urma noastră deprinderile sănătoase de a produce cât mai puține deșeuri, de a colecta selectiv și recicla”, le-a spus președintele Laurențiu Nistor studenților prezenți în județul Hunedoara, în această vizită de documentare.
De asemenea, dincolo de explicațiile primite de la președintele CJH, precum și de la specialiști în managementul deșeurilor din cadrul SMID Hunedoara, studenților le-a fost prezentat și modul în care are loc efectiv procesul de preluare și depozitare a deșeurilor în cadrul acestui deponeu.
În cadrul evenimentului organizat la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare au mai fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai companiei Supercom SA, condcerea ADI ”Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Hunedoara”, reprezentanți ai mediului academic de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea din Petroșani.