Proiectul dezvoltat de Asociația Tășuleasa Social pentru crearea unui traseu de turism pedestru care străbate cele mai frumoase zone rurale ale României, prinde contur și în județul Hunedoara.
În aceste zile, cele 140 de borne care urmează să fie montate pe traseul ”Via Transilvanica” pe raza județului Hunedoara au ajuns deja în cele opt UAT-uri traversate de acest traseu turistic național și au fost împărțite comunităților locale, care au preluat în mod oficial pe deoparte responsabilitatea foarte serioasă de a-și asuma traseul și pe de altă parte, rolul foarte fain de a fi parte din ”drumul care unește”.
”Bornele au plecat din campusul Tășuleasa Social unde au fost sculptate, vopsite cu T-ul portocaliu, cu destinația clară: Hunedoara. Acestea își încep existența în județul Bistrița-Năsăud, ajung în campusul de la Tășuleasa Social, unde trec printr-un proces special, care le transformă din bucăți masive, identice, de andezit, în opere de artă individuale. Mai apoi, prin contribuția fiecărui om care își alege o bornă pe traseul Via Transilvanica, primesc un nume, o poveste și devin parte din viețile noastre. Ne luăm rămas bun de la ele când le trimitem spre județele pe care le amenajăm, le predăm comunităților și apoi ele sunt amplasate de-a lungul drumului, marcând fără greșeala, fiecare kilometru de traseu. Bornele sunt pietre de hotar, sunt străjerii drumului nostru și garanția că nu ne vom pierde niciodată atunci când vom încerca să traversăm țara dintr-un capăt în celălalt. Iar la final, când vom finaliza cei 1.400 de km, ele vor reprezenta probabil cea mai lungă expoziție de sculptură în aer liber din lume.”, spune reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, inițiatorii acestui proiect.
În opinia acestora, fiecare bornă în parte înseamnă un pas în plus spre întregirea drumului turistic ”Via Transilvanica”, un vis care se află tot mai aproape de realitate.
Cele 8 localități din județul Hunedoara în care începe montarea bornelor de traseu de pe ”Via Transilvanica” sunt: Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Râu de Mori și Sarmizegetusa.