Începând de astăzi, Ansamblul istoric Mina Petrila este în proprietatea Consiliului județean Hunedoara. Prezent la fața locului, pentru a coordona ultimele detalii privind perfectarea predării-primirii acestui obiectiv de la SNIMV, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a anunțat că administrația județeană a făcut și plata pentru preluarea în proprietate a ”Ansamblului istoric Mina Petrila” către Societatea Națională pentru Închideri de Mine Valea Jiului, iar începând cu ziua de marți, 31 mai 2022 a instalat aici serviciul de pază.
Costel Avram mai spune că, în perioada imediat următoare vor fi luate o serie de măsuri pentru securizarea incintei, concomitent cu cele pentru valorificarea acestuia. ”Pentru că, față de procesul verbal aferent contractului de vânzare-cumpărare al obiectivelor de la fosta Mină Petrila au fost semnalate unele lipsuri generate de o serie de furturi care au mai avut loc aici și pentru care există plângeri făcute la Poliția orașului Petrila, am decis să dublăm posturile de pază odată cu preluarea de către noi a acestui obiectiv. De asemenea, am primit asigurări din partea primarului Vasile Jurca privind intensificarea patrulelor de poliție în zonă. Lucrurile trebuie să se schimbe aici iar acest lucru se va întâmpla chiar de astăzi. În același timp, am decis să semnăm un contract de colaborare cu Asociația ”Planeta Petrila”, astfel încât complexul muzeal care deja a fost amenajat aici de către Ion Barbu, Cătălin Cenușe și ceilalți voluntari, să funcționeze în continuare. Pot să vă spun de asemenea că, începând cu luna iunie, așa cum am promis, toate instituțiile de cultură din subordinea Consiliului județean Hunedoara vor organiza la Mina Petrila câte două evenimente în fiecare lună, astfel încât acest loc să fie introdus în circuitul cultural și turistic și să facem aici ceea ce atât de frumos a intuit încă din 2005 artistul Ion Barbu, și anume să transformăm fosta Exploatare Miniere Petrila în Exploatarea Culturală Petrila”, a declarat Costel Avram.
Acesta a ținut să le mulțumească încă o dată, în mod public, celor care au reușit, pe de o parte, să salveze acest patrimoniu industrial și să inițieze demersurile privind implicarea Consiliului județean Hunedoara în preluarea responsabilității gestionării eficiente și valorificării acestuia, amintindu-i pe artistul Ion Barbu, minerul Cătălin Cenușe, arhitectul Mihai Danciu, primarul Vasile Jurca și consilierul județean Doinita Maria Bălănesc. ”De astăzi, Mina Petrila renaște prin cultură! Vă asigur de acest lucru!”, a mai spus Costel Avram.
Tot astăzi (31 mai 2022) Consiliul județean Hunedoara s-a reunit într-o ședință extraordinară, în regim de videoconferință, aceasta fiind convocată de președintele Laurențiu Nistor tocmai în vederea adoptării unui proiect privind însușirea Contractului de vânzare-cumpărare a „Ansamblului Istoric Mina Petrila” și a Procesului verbal de predare-primire, încheiate între Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. și Județul Hunedoara, act ce consfințește preluarea efectivă în proprietate a fostei exploatări miniere. ”Iată că, după o perioadă relativ scurtă, dar cu demersuri intense, am reușit să transformăm această promisiune în realitate: terenul și clădirile fostei exploatări miniere au, de astăzi, un proprietar interesat să le pună în valoare! Consiliul Județean Hunedoara caută cele mai bune soluții pentru viitorul acestui obiectiv. De aceea, am analizat proiectul propus de Asociația Planeta Petrila și suntem în măsură să creionăm un plan. Ne dorim refuncționalizarea clădirilor din zona protejată, iar propunerile venite din partea viitorilor noștri parteneri sunt extrem de interesante: spații expoziționale, centre de vizitare, muzeu, spații multifuncționale, dar și centru de cercetare și dezvoltare, parc tehnologic, etc. La mulțumesc consilierilor județeni pentru că și-au dat votul pentru finalizarea acestui demers, colegilor din cadrul aparatului specialitate, precum și celor care au ținut aprinsă de-a lungul anilor această dorință nobilă de a salva de la distrugere ceea ce a fost cândva EM Petrila! De acum, onorând trecutul și sacrificiul minerilor, privim spre viitor!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Un viitor pe care și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, îl vede deja conturat, odată cu instalarea aici a noului proprietar și promite că administrația locală de la Petrila își va da concursul pentru succesul total al acestui proiect. ”Mă bucur că demersurile noastre privind preluarea acestui obiectiv de către Consiliul județean Hunedoara s-au încheiat cu succes. După cum știți, am fi vrut și noi, Primăria Petrila, să preluăm acest ansamblu istoric, dar nu am fi avut forța necesară de a face acest lucru și, mai ales, de a face investițiile necesare pentru a-l pune în valoare. Sunt convins că va face acest lucru Consiliul județean Hunedoara și vom sprijini și noi, categoric, acest lucru. Ne dorim ca, împreună cu noul proprietar, cu societatea civilă și cu oamenii de cultură din Petrila să redăm acestui spațiu dreptul la viață, într-o nouă formă, și eu cred că Exploatarea Culturală Petrila va fi un obiectiv valoros pe harta turistică a județului Hunedoara și unul cu valoare adăugată pentru economia locală și bunăstarea oamenilor din Petrila”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
„Ansamblu Istoric Mina Petrila” trebuie și are de pe acum toate premisele ca, așa cum și-au dorit toți cei care au făcut posibil acest proiect, să devină o atracție pentru turiști, pentru localnici, dar și pentru cei care au idei inovative și pot dezvolta activități care să aducă plusvaloare Văii Jiului! Și poate tocmai pentru a da semnalul că acest lucru este ireversibil, că fosta mină este de acum salvată, prima ședință de lucru de aici a reprezentantului administrației județene (Costel Avram), cu toți ceilalți factori implicați a avut loc în fața emblematicei clădiri a ”Muzeului Salvatorului Miner”.