Loc emblematic pentru cultural și educația din orașul Petrila, Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți cei care au răspuns invitației lansate de prof. Radu Chința de a participa la cea mai recentă ispravă a talentaților săi elevi de la Clubul copiilor din localitate.
Aceștia au reușit performanța de a-și pune laolaltă talentul creativ, în domeniul desenului și literaturii, concretizat în editarea unei excelente reviste școlare, în care condeiul și penelul s-au armonizat perfect, dând naștere primului număr al revistei ”Ilustrația”, care a fost prezentată oficial în cadrul unui eveniment de zile mari, care a avut loc joi, 2 iunie 2022, la Petrila. Editarea acestei reviste – prima de acest fel din județul Hunedoara, cel puțin în ultimii 25-30 de ani – este parte a concursului județean „Invitație la ilustrație”, organizat de Clubul Copiilor Valea Jiului – Petrila, iar micii redactori, eseiști și ilustratori au fost premiați pentru cele mai bune realizări. Pentru a da evenimentului lor și o notă de spectacol, grupul elevilor de la Clubul copiilor Petrila au prezentat în fața celor prezenți și o inspirată reeditare a poveștii ”Fata Babei și fata Moșneagului”, o adaptare inedită după celebra poveste a lui Ion Creangă.
La evenimentul desfășurat în foaierul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila coordonatorii revistei, pasionații profesori Radu și Cipriana Chința, dar și colegii acestora de la Clubul Copiilor din Petrila au avut alături oficialitățile orașului, reprezentate de primarul Vasile Jurca și viceprimarul Marius Heljiu, dar și oficialități ale județului Hunedoara, de la subprefectul județului Hunedoara, petrileanul Gheorghe Urdea până la administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unor apreciați scriitori, artiști plastici, cadre didactice, părinți și mulți susținători a ceea ce înseamnă artă și educație nonformală.
”Copiii sunt cea mai importantă resursă ce o are orașul Petrila. Singura resursă cu adevărat sustenabilă ce trebuie să o protejăm. Copiii trebuie să simtă grija și atenția noastră, să îi ajutăm să se dezvolte și să devină cetățeni de valoare. Vreau să vă fac astăzi, aici, o promisiune: ca primar, dar și ca părinte, vă promit că voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a-i sprijini și pentru a-i încuraja pe copiii din orașul nostru în derularea unor astfel de activități și proiecte, de care ne bucurăm atât de mult cu toții. Îi felicit pe copiii care au dus la bun sfârșit acest proiect, îl felicit pe prof. Radu Chința și pe toți cei care ne fac să ne simțim mândri că suntem petrileni”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Cuvinte similare au rostit și ceilalți invitați din rândul oficialităților, subprefectul Gheorghe Urdea și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. ”Petrila este un oraș în care Cultura și Educație sunt la loc de cinste în preocupările oamenilor din această comunitate emblematică a județului Hunedoara. M-am convins o dată în plus de acest lucru astăzi, la dublul eveniment care a avut loc aici, la Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt”, unde elevii de la Clubul copiilor, coordonați de prof. Radu Chința, au lansat oficial primul număr al revistei pentru copii ”Ilustrația”, iar scriitorul Ioan Dan Bălan și-a lansat noul său volum de carte intitulat ”Legende românești”. Nu pot decât să mă bucur că, după cum se vede, filonul cultural care face ca orașul Petrila să fie ”ca niciunul altul, de nicicând și de nicăieri” (așa cum spunea Ion D. Sîrbu) este deja exploatat la justă valoare. Îl felicit pe Radu Chința și colegii acestuia de la Clubul Copiilor din Petrila, pentru că știu să le insufle copiilor pasiunea pentru lectură, pentru artă, pentru cultură în general. Așa cum îl felicit, desigur, pe scriitorul Ioan Dan Bălan, el însuși o legendă a acestor meleaguri. În cuvântul meu, le-am dat încă o dată asigurări petrilenilor că, așa cum spunea încă din 2005 artistul petrilean Ion Barbu, poate că Exploatarea Minieră Petrila a devenit istorie, însă în fața noastră se deschide oportunitatea unei și mai prețioase descoperiri, în ceea ce va deveni Exploatarea Culturală Petrila”, a declarat Costel Avram.
Într-adevăr, bucuria lansării primului număr al revistei școlare ”Ilustrația” a fost dublată la Petrila de cea a reîntâlnirii cu unul dintre cei mai prolifici scriitori ai acestor meleaguri, prof. Ioan Dan Bălan, care și-a prezentat cu acest prilej noua sa carte intitulată ”Legende Românești”, o veritabilă pledoarie pentru Valea Jiului și rădăcinile populare din masivele Șurean, Capra, Parâng, Vîlcan și Retezat. O carte de suflet despre care vom avea ocazia să mai scriem, după ce o vom fi citit-o de la început și până la urmă. Până atunci, mai consemnăm doar faptul că, pentru a-l cinsti, în egală măsură, pe scriitorul Ioan Dan Bălan (el însuși o legendă a bogatei comunități culturale petrilene, care a împlinit de curând 73 de ani de viață) dar și pe tinerii aspiranți la statutul de scriitor sau măcar de gazetar, din redacția revistei ”Ilustrația”, au fost prezenți la acest eveniment scriitori remarcabili ai Văii Jiului, precum: Elisabeta Bogățan, Dumitru Gălățan-Jieț, Ion Hirghiduș, Marian Boboc, Petronela Vali-Slavu, Mirela Cocheci, Carmen Pinte ș.a.
Semn că ”Exploatarea Culturală Petrila”, pe care o visa cândva Ion Barbu și despre care vorbește tot mai des Costel Avram, a început deja să producă !