În rândul numeroșilor hunedoreni care au scris istorie, Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești, are un loc aparte, fiind primul dintre românii care au dat aronauticii mondiale, la începuturile ei, trei nume de referinţă: Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henri Coandă.
„Icarul din Binținți” a reușit un zbor memorabil în data 17 iunie 1910, când a ridicat de la sol, pe câmpul Cotrocenilor din București, un avion conceput, construit și pilotat de el. În amintirea acelui eveniment, considerat a fi primul zbor cu un avion în România, autoritățile din orașul Geoagiu, împreună cu numeroși invitați, l-au omagiat pe inginerul, inventatorul și pilotul hunedorean Aurel Vlaicu chiar în fața Casei Memoriale (devenită acum muzeu) din centrul localității hunedorene Binținți, care acum îi poartă numele. Organizat de Primăria orașului Geoagiu, Aeroclubul Deva, Parohia ortodoxă Aurel Vlaicu și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, evenimentul, care a avut loc duminică, 26 iunie 2022 (Ziua Drapelului Național), a adus laolaltă un public numeros, dar și o seamă de personalități publice, de la primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, la parlamentarii Viorel Sălan, Natalia Intotero, Vetuța Stănescu și Ilie Toma, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, subprefectul județului Hunedoara, Gheorghe Bogdan Urdea, consilieri județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, reprezentanți ai forțelor aeriene române ș.a.m.d.
Dincolo de momentele ceremoniale, de cuvinte potrivite în discursurile invitaților, grație suportului oferit de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dâncu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, gl. lt. Viorel Pană şi comandantului Bazei Aeriene 71 de la Câmpia Turzii, generalul de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi, momentul acesta de omagiere al „Icarului din Binținți” a avut parte și de un scurt miting aerian, cu elicoptere și aeronave ale Armatei Române, care au survolat comuna hunedoreană Aurel Vlaicu.
”Personalitatea lui Aurel Vlaicu îmbină trei elemente fundamentale care îl definesc în paginile Istoriei poporului român. Pentru ceea ce a înfăptuit, Aurel Vlaicu a avut nevoie în primul rând de știință. Este o condiție pentru ca năzuințele noastre să devină reușite – în cazul marelui pionier al aviației Române, adevărate momente istorice. Curajul, de asemenea este o condiție pentru a pune o cărămidă la ceea ce înseamnă evoluție. Fără curaj, șansele ca societatea noastră să se dezvolte scad de la o zi la alta. Este obligația noastră de a lua exemplul celui pe care îl omagiem astăzi și de a acționa cu curaj, chiar și atunci când vremurile sunt potrivnice. Nu în ultimul rând, trebuie să păstrăm în inimi vie flacăra pasiunilor noastre, a viselor în care credem. Când vom renunța și la vise, totul se poate dărâma. Aurel Vlaicu a avut acest vis, iar noi, astăzi, o lume întreagă, călătorim pe calea aerului și pentru că el a avut ambiția de a nu renunța!”, le-a spus celor prezenți Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Și deputatul Viorel Sălan, fost comandant al Jandarmeriei Române, a adus în atenție peronalitatea pionierului aviației române. ”Aurel Vlaicu a fost unul dintre românii care şi-a urmat visul cu multă pasiune, perseverenţă şi determinare. Visul i-a dat aripi, iar viaţa lui rămâne în continuare un destin exemplar şi un model pentru tinerii de azi. Noi, românii, nu l-am uitat şi îl cinstim în continuare. Ca o recunoaştere a meritelor sale, azi, îi poartă numele Aeroportul Internaţional Băneasa, localitatea sa natală şi chiar o localitate din judeţul Mureş”, a arătat deputatul Viorel Sălan.
Ceremonialul omagial dedicat lui Aurel Vlaicu a fost urmat de o întrecere sportivă și un spectacol folcloric în cadrul căruia pe scena din localitatea Aurel Vlaicu au urcat artiști locali îndrăgiți precum: Ovidiu Nechita, George Pîrvan, Eva Vlad, Geanina Vlad, Mihai Fegher, Gheorghe Lascoiu, Bianca Pascu, Larisa Săndescu, Oana Cristea, Cătălina Furdui și Taraful ”Germisara” condus de Geani Vlad.
Locuitorii din Binținți sunt și astăzi extrem de mândri de moștenirea lăsată de ilustrul lor înaintaș Aurel Vlaicu, cel care a plătit cu propria tinerețe și viață dreptul de a-și transforma visul în realitate. „M-aş socoti răsplătit cu prisosinţă pentru cei 14 ani de muncă, de teamă şi de speranţe chinuitoare dacă aş şti că am făcut ceva cât de puţin pentru progresul ştiinţei şi pentru fericirea oamenilor”, spunea odinioară Aurel Vlaicu.
Pentru noi, românii, Aurel Vlaicu a fost și va rămâne pentru totdeauna un geniu al aviației românești.