Nu mai puțin de 141 de km de traseu ciclist și pedestru din județul Hunedoara se adaugă la magistrala turistică Via Transilvanica, începând cu data de 2 iulie 2022. Acest traseu oferă o incursiune în trecutul istoric al românilor și al țării noastre iar drumeții care parcurg Via Transilvanica din direcția Putna către Drobeta Turnu-Severin, vor putea afla mai multe, vor putea descoperi frumusețile și degusta produsele gastronomice specifice județului Hunedoara.
Lansarea oficială a traseului Via Transilvanica în județul Hunedoara va avea loc în data de 2 iulie 2022, la Cetatea Mălăiești din comuna Sălașu de Sus, chiar în inima Țării Hațegului și a județului Hunedoara. Vor fi prezenți la eveniment, alături de inițiatorii proiectului turistic național Via Transilvanica, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, reprezentanți ai autorităților locale și județene, promotori și iubitori ai turismului hunedorean, dar și ambasadori ai proiectului, de la Mihaela Miroiu, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Principele Nicolae al României, Ion Barbu și până la invitatul surpriză, Andi Moisescu.
După cum arată președintele Asociației Tășuleasa Social și inițiatorul acest proiect național de promovare a turismului, Ali Ușeriu, ”Via Transilvanica” este un program care a fost inițiat în anul 2018 și urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1400 km care pornește de la Putna în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu-Severin. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica străbate zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.
Cei 141 de kilometri de traseu care străbat ”Terra Dacica”, așa cu este ea numit acesta pe teritoriul județului Hunedoara, au fost realizați după ani de muncă, în care partenerii proiectului: Consiliul Județean Hunedoara, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat și Serviciul Public Județean
Salvamont Hunedoara, împreună cu reprezentanți al instituțiilor locale și primării, reprezentanți ai sponsorilor proiectului, organizații locale, voluntari, locuitori din zonă și mass media locală, și-au dat mâna pentru succesul acestuia.
Județul Hunedoara devine odată cu finalizarea acestui proiect, cel de-al nouălea județ de pe traseul turistic Via Transilvanica, un traseu care deschide oportunități noi pentru dezvoltarea turismului, descoperind locuri, oameni, fapte de o frumusețe impresionantă, pe care vă invităm să le descoperiți și dumneavoastră.
Inaugurarea oficială a tronsonului ”Via Transilvanica” din județul Hunedoara, va avea loc la Cetatea Mălăiești, în data de 02 iulie 2022, ora 12:00, la locul special amenajat pentru evenimente, în curtea cetății.