Consiliul Județean Hunedoara a găzduit vineri, 1 iulie 2022, un atelier de lucru pe tema instrumentelor de dezvoltare teritorială de tip GAL – ITI – Conurbația Jiului, a proiectelor prioritare și a fondurilor care pot fi atrase prin intermediul diferitelor mecanisme financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană, Banca Mondială sau Guvernul României.
La întâlnirea desfășurată în preambulul evenimentului GAL FEST au participat în calitate de invitați Sorin CHIRIȚĂ, consultant la Banca Mondială și președinte al Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, Florin PĂSĂTOIU, Director Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate, Cătălin BĂNCILĂ, Președinte Fundația Maria, deputatul Ilie TOMA, inspectorul școlar general, prof. Maria ȘTEFĂNIE, primari și echipa care se ocupă de atragerea de fonduri europene în cadrul Consiliului Județean Hunedoara. De asemenea, au avut intervenții online deputatul Natalia INTOTERO, președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, Bogdan BĂLĂNIȘCU, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Adrian FOGHIȘ, Secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ștefan-Adrian ROȘEANU, Președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară, Costin NIȚULESCU, Secretar de stat în Ministrul Energiei, Madlen ȘERBAN, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, și arhitectul Mihai DANCIU de la Asociația Planeta Petrila.
Cu acest prilej, s-au deschis premisele unei colaborări de lungă durată cu experți ai Băncii Mondiale, cu experți locali și regionali, dar și strângerea legăturilor cu Consiliile Județene Gorj și Dolj, alături de care Consiliul Județean Hunedoara participă la o nouă construcție instituțională – Conurbația Jiului. Noua construcție, pentru care s-au semnat deja documentele juridice de înființare, cuprinde un teritoriu reprezentativ din punct de vedere demografic, cu peste 1,4 milioane de locuitori (al doilea loc după București).
„Încă de la începutul acestui mandat, am fost preocupat de atragerea de fonduri europene și de susținerea unor astfel de structuri asociative necesare dezvoltării durabile. Până în momentul de față, Consiliul Județean Hunedoara a atras sume importante prin Programul Operațional Tranziție Justă și PNRR. La Consiliul Județean Hunedoara s-au deschis acum premisele unei colaborări de lungă durată cu experți ai Băncii Mondiale, cu experți locali și regionali, dar și strângerea legăturilor cu Consiliile Județene Gorj și Dolj, alături de care participăm la o nouă construcție instituțională – Conurbația Jiului. Construirea acestei noi structuri, Conurbația Jiului, este benefică pentru județul Hunedoara. Trebuie să fim serioși, să gândim proiecte competitive pentru comunitățile din cele trei județe. Nu putem să ne dezvoltăm fără să atragem fonduri europene prin toate mecanismele care ni se pun la dispoziție” a declarat președintele Laurențiu Nistor, în cadrul întâlnirii.
Președintele CJ Hunedoara a și înaintat câteva propuneri de proiecte care pot asigura o mai bună conectivitate a celor trei județe în domeniile socio-economic, turistic și cultural. Printre acestea se numără realizarea unui domeniu schiabil comun și a unui tunel auto care să străbată muntele, fapt ce ar scurta distanța între județele Hunedoara și Gorj. Acesta a reamintit că, la debutul primului său mandat în calitatea de președinte al CJH din anul 2016, a realizat prima investiție care să lege Hunedoara de Gorj, prin Pasul Vâlcan, modernizând drumul județean 664 până la limita cu județul Gorj. Implicarea specialiștilor tineri în aceste proiecte de interes comun este, de asemenea, o altă propunere venită din partea președintelui Laurențiu Nistor.
Sorin Chiriță, consultant la Banca Mondială și președinte al Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, a felicitat Consiliul Județean Hunedoara pentru valoarea fondurilor europene atrase până în prezent, pentru accesarea instrumentelor de tip GAL sau ITI, dar și pentru susținerea construcțiilor asociative care să aducă fonduri importante prin diferitele axe puse la dispoziție. „În cadrul conurbației, județul Hunedoara reprezintă poarta de acces spre piețele occidentale. Noua construcție este un experiment pentru România, dar are un potențial investițional uriaș, mai ales că zona de sud a țării va fi mai ușor legată de piețele occidentale. Toate cele trei județe beneficiază de fonduri pe Tranziția Justă și astfel se pot genera proiecte în domeniul cercetării și inovării. Direcțiile importante de dezvoltare trebuie să fie însă date de dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, aero-purtate, de crearea unei infrastructuri turistice și culturale și de serviciile conexe care le poate genera aceasta” a precizat Sorin Chiriță în intervenția sa.
Invitații au vorbit despre sistemul educațional și adaptarea sa la cerințele de pe piața muncii și au abordat problematica patrimoniului și punerea sa în valoare prin diferite proiecte cu finanțare nerambursabilă. Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul de reconversie a Minei Petrila, ca model de bune practici. Ansamblul istoric Mina Petrila a fost achiziționat recent de Consiliul Județean Hunedoara, pentru a fi transformat într-un punct de atracție cultural-turistică.