Ziua de 2 iulie 2022 va rămâne, în mod cert, una de referință pentru județul Hunedoara, aceasta consemnând actul de naștere oficial al traseului turistic ”Terra Dacica”, parte din proiectul național ”Via Transilvanica” dezvoltat cu succes de Asociația Tășuleasa Social.
Menit să pună în valoare locuri de o frumusețe desăvârșită, dar să aducă în atenție totodată tradițiile, istoria și oamenii speciali ai locurilor pe care le străbate, Via Transilvanica este este o cale de turism pedestru și ciclist ce străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare până la Dunăre, în locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I. Nu încape nici un fel de îndoială că, pe cei 141 de kilometri pe care acest traseu îi străbate de-a lungul județului Hunedoara, nu face altceva decât să pună în valoare obiective de o frumusețe rară și de o valoare inestimabilă ce fac parte din zestrea istorică, geografică și etno-folclorică a acestui județ. Via Transilvanica intră în județul nostru pe la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și iese prin Munții Orăștiei, dincolo de străvechea Capitală a dacilor de la Sarmizegetusa Regia, ca-ntr-o frumoasă poveste despre începuturile istoriei noastre, drept pentru care nu e de mirare că parcursul hunedorean al acestui traseu a fost deja numit Terra Dacica.
Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, inițiatorul proiectului Via Transilvanica apreciază că, în Hunedoara, avem nu doar un traseu nou de 141 de km al acestui proiect, dar mai ales un drum care trece printr-un județ spectaculos, cu o natură de îți fură mințile, traversând două parcuri naționale (Parcul Național Retezat și Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina) și două situri UNESCO (Cetățile Dacice de la Sarmizegetusa Regia și Geoparcul Țara Hațegului), dar și prin sate autentice cu oameni buni, aducându-ne în locuri care ne îmbată și cu legende pline de mister.
Aproape un an a fost necesar pentru amenajarea celor 141 de kilometri ai traseului turistic Via Transilvanica în județul Hunedoara, iar costurile inițial estimate pentru amenajarea unui kilometru au fost cu mult depășite. Din fericire, proiectul s-a dovedit a fi și unul care unește oamenii, nu doar ținuturile de poveste ale Transilvaniei, astfel încât sponsori, autorități publice locale și județene, ong-uri partenere și inimoși voluntari și-au dat mâna pentru a duce la bun sfârșit acest proiect ambițios, curajos dar deosebit de valoros pentru România. ”Via Transilvanica va fi într-adevăr drumul care unește: unește oameni, istorie, tradiții, locuri, creează unitate în diversitate. Drumeții vor descoperi și promova cultura noastră locală, istoria, natura, locurile speciale prin care trec”, este convins și Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.
Asemenea acestuia, o seamă de alte personalități ale vieții publice din județul Hunedoara, de la prefectul Petru Călin Marian, parlamentarii Vetuța Stănescu, Natalia Intotero, Ilie Toma, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram sau primarii Ioan Vlad (Sălașu de Sus), Victor Stoica (Pui) ori Toma Coconea (ambasador al turismului hunedorean) și până la invitați precum Principele Nicolae al României, Vasile Sebastian Dâncu (ministrul Apărării Naționale), Andi Moisescu, Tibi Ușeriu, Ion Barbu, Mihaela Miroiu sau Ada Milea s-au numărat printre cei care au participat la ”botezul” acestui traseu turistic, în cadrul unui eveniment care a avut loc chiar în inima județului Hunedoara, la cetatea de la Mălăiești.
De pe acum, turiștii care și-au propus să parcurgă cei 1400 de kilometri din Via Transilvanica, vor avea parte de o aventură specială pe cei 141 de kilometri din arealul județului Hunedoara, pe ruta Romoșel – Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei. Le dorim drum bun, pentru că datorită inițiatorilor, susținătorilor și voluntarilor, în județul Hunedoara au de pe acum cale bătută !