O nouă ediție a galei de excelență inspirată din dorința regretatului Liviu Gherghin și desăvârșită, în memoria acestuia, de un grup de prieteni, format din personalități ale elitei din comunitatea Văii Jiului, a avut loc vineri, 8 iulie 2022, în același emblematic loc de cultură al regiunii care este Muzeul Mineritului din Petroșani.
Într-o ceremonie de emoție absolută, dr.ing. Dumitru Răscolean (decan de vârstă al grupului de prieteni reunit sub simbolul ”We Serve!” al Lions Club Via Regis Petroșani) a înmânat Premiile ”Liviu Gherghin” pentru educație unor tineri care s-au remarcat în acest an prin rezultatele excepționale în educație, cultură și artă. Marele Premiu, în valoare de 2500 de lei i-a fost atribuit Emiliei Slavu din Aninoasa, absolventă a Colegiului de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani, pentru performanța calificării acesteia la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist care va avea loc, în această vară, în Statele Unite ale Americii, acolo unde aceasta va reprezenta România.
Alte două premii, în valoare de câte 500 de lei fiecare au fost atribuite tinerilor muzicieni Ecaterina Franc (10 ani) și Mihai Alexandru Iacob (12 ani), elevi ai Școlii de Muzică ”I.G. Duca” din Petroșani și componenți ai proiectului ”Fabrica de pian” inițiat de prof. Aurelian Epuraș. Performanțele acestora în materie de educație, confirmate de rezultatele excelente obținute la concursurile și olimpiadele școlare de matematică, fizică sau limbi străine, au fost dublate de cele obținute pe scenă, la cele mai importante concursuri de pian din regiunea de vest a României și de recitalurile susținute în țară și peste hotare.
Premiile de excelență ”Liviu Gherghin” sunt cele mai consistente premii conferite pentru excelența în educație la nivelul Văii Jiului, iar și mai demn de remarcat este faptul că este sunt constituite din donații ale unor oameni valoroși din comunitatea locală. O bună parte dintre aceștia au fost prezenți la serata culturală de excepție care a marcat decernarea Premiului ”Liviu Gherghin”, onorați de posibilitatea de a-i cunoaște, de a-i asculta și de a-i aplauda pe tinerii de excepție ai Văii Jiului, laureați ai acestui premiu în acest an.
S-a vorbit desigur și de această dată, despre Liviu Gherghin, cel care de dincolo de timp și de spațiu, a reușit să adune în jurul unor idei care i-au definit întreaga sa viață – prietenie, altruism, umanitate, respect, implicare, dedicație, performanță, excelență, cultură, istorie, artă – oameni valoroși, reprezentativi în comunitatea contemporană a Văii Jiului. Misiunea de a vorbi, de data aceasta, despre Liviu i-a revenit lui Ioan Dorel Șchiopu, președintele filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, care a reamintit una din marile calități ale lui Liviu Gherghin: mândria de a fi un bun român. ”După ce l-am cunoscut pe Liviu Gherghin, însă, am avut o mare dilemă: dacă mă pot considera patriot cu adevărat! La primul lui discurs pe care eu l-am ascultat, prima impresie a fost că nu văd bine: pe Liviu Gherghin l-au pornit lacrimile când a pomenit numele România! Apoi m-am gândit că a fost vorba de o slăbiciune de moment. Colaborarea mea ulterioară cu el m-a ajutat să aflu adevărul: fără excepție, în toate discursurile lui, Liviu Gherghin nu putea pronunța numele țării lui fără să i se pună un „nod în gât” și să-l pornească lacrimile!”, a spus Ioan Dorel Șchiopu.
Grație unei excelente inițiative lansate de ing. Bujor Bogdan și îmbrățișată de dr.ing. Aurelian Nicola și întregul său grup de prieteni elitiști, evenimentul a fost dublat de o fascinantă lecție de istorie în care a fost devoalată personalitatea unei familii de intelectuali remarcabili ai Văii Jiului, familia Moșic din Petrila, readusă astfel în atenția comunității, după decenii întregi în care regimul comunist s-a străduit (și aproape a reușit!) să șteargă amintirea acestora din conștiința publică. Biografiile absolut fabuloase ale fraților Traian, Ilie și Petru Moșic, ce par veritabile scenarii de film, au fost prezentate într-un expozeu riguros documentat și meticulos redat de reputatul istoric prof.dr. Mircea Baron.
În fața unor descendenți ai fraților Moșic, prezenți la acest eveniment, au mai vorbit de asemenea, dr. Dan Nistor (fiul distinsului preot Traian Moșic), ing. Petru Bălănesc (nepot al familiei Moșic), ing. Bujor Bogdan, scriitorul dr. Dumitru Gălățan Jieț, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin (rectorul Universității din Petroșani) și Marian Boboc, curatorul Muzeului Mineritului, acesta din urmă dezvelind cu acest prilej și vitrina specială (amenajată, cu sprijinul familiei) care este dedicată fraților Moșic în cadrul muzeului.
Pe lângă aspectele reliefate de acești distinși vorbitori (în mare parte foști elevi ai prof. Ilie Moșic), care ne-au făcut să înțelegem de ce frații Moșic merită din plin un loc de onoare în galeria personalităților de pe aceste meleaguri, fascinant și edificator a fost mesajul transmis de profesorul emerit Ioan Piso (el însuși o personalitate remarcabilă a istoriei, culturii și educației, format la școala prof. Ilie Moșic și a preotului Traian Moșic), care spune, printre altele: ”Am predat istorie romană și epigrafie latină la Universitatea din Viena și am fost de trei ori director de studii la Sorbona. Am cunoscut zeci de universități și centre științifice, dar un umanist de talia lui Ilie Preda Moșic nu am întâlnit nicăieri. L-am asemuit cu unul dintre marile personaje ale Renașterii. Valea Jiului poate fi mândră că a avut un asemenea fiu.”
De pe acum, grație unor intelectuali care au înțeles mesajul nemuritorului Liviu Gherghin, valorile de ieri, de azi și de mâine ale Văii Jiului sunt scoase la lumină și așezate pe un cuvenit piedestal al respectului și al neuitării. Cinste lor !