De mult nu a cunoscut Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva o afluență atât de mare a publicului, așa cum s-a întâmplat la începutul săptămânii, când aici a fost vernisată expoziția de caricatură a artistului petrilean Ion Barbu.
Caricaturist, grafician și scriitor, Ion Barbu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participant, de-a lungul timpului, la numeroase expoziții din România și din străinătate la care a câștigat zeci de premii. În luna februarie a acestui an, Ion Barbu a fost distins cu înaltul titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani, iar pentru a marca acest lucru într-o notă personală, expoziția de la Deva a acestuia s-a derulat sub genericul ”Doctor Coloris Causa”. Acesta a devenit însă, dintr-o intenție poate oarecum autoironică, un veritabil titlu de noblețe, întrucât maestru Ion Barbu a demonstrat că în caricaturile sale, realizate în genere în alb pe negru, nu doar mesajele, ci și culorile, pot fi deosebit de puternice și impresionante.
Cele aproximativ 200 de lucrări expuse pe simezele Galeriei Naționale de Artă din Deva dar și ”agățate” pe tavan sau pictate pur și simplu pe pavimentul sălii de expoziție, precum și ”instalațiile” de arte vizuale care dau un plus de efect abordărilor sal artistice, debordează printr-un umor subtil (în majoritatea lucrărilor) sau ”lovesc”, pur și simplu, printr-un umor desăvârșit (în anumite cazuri) în moalele capului, astfel încât, dincolo de porția zdravănă de râs irezistibil, dacă privești dincolo de prima impresie, constați fără echivoc că lucrările maestrului Ion Barbu sunt cât se poate de serioase, biciuind moravuri ale vremurilor, personaje ale politicii și evenimente deosebit de grave ai căror martori sunt în aceste timpuri. Deși pare, la prima vedere, o expoziție colorată, amestecată, greu de urmărit într-o anumită ordine, Ion Barbu ”luminează” calea pe care vizitatorul trebuie să o urmeze, printr-o șerpuitoare linie roșie care se scurge, din lucrarea plasată în centrul expoziției și care înfățișează o hartă a URSS, până dincolo la ieșirea/intrarea în spațiul galeriei de artă. Aducând astfel în prim-plan una din temele cele mai spinoase ale momentului, războiul din Estul Europei, Ion Barbu transmite un puternic mesaj, invitându-ne la rațiune și arătându-ne, într-o notă hilară, tragi-comică, realitatea lumii în care trăim.
Alte forme ale acestei realități sunt exprimate și în caricaturile realizate de maestrul Ion Barbu, care este convins, așa cum recunoaște, că lucrările sale au darul de a te face să sancționezi, fie și prin râs, moravurile din lumea în care trăim, îndeosebi cele ale politicienilor, principalii ”vinovați” de tot ceea ce ni se întâmplă. ”Ridendo castigat mores!” (”Râzând biciuim moravurile!”), spune artistul Ion Barbu, amintindu-ne de deviza universală a comediei dată de poetul francez Jean de Santeul, arătându-ne în cel mai elegant mod de exprimare artistică ridicolul, fățărnicia, prostia multora dintre cei care ne conduc. ”Expoziția aceasta, ca de altfel caricatura în general, este una ”politically incorrect!”. Asta pentru că umorul, din păcate, e din ce în ce mai mult cenzurat, ori eu când m-am apucat să fac caricatură, libertatea era totală. Și înțeleg să fie așa și de acum înainte, fie că vor sau nu vor politicienii”, spune artistul Ion Barbu.
Poate așa se explică și faptul că, deși expoziția de la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva a suscitat un interes mare din partea publicului, doar un singur politician hunedorean, social-democratul Costel Avram, a avut curiozitatea și ”curajul” de a trece pragul galeriei pentru a da ochii cu lucrările maestrului Ion Barbu. ”Nu întotdeauna este comod, om politic fiind, să stai față în față cu genul de artă al lui Ion Barbu. Pe de altă parte, nu foarte des ai șansa ca însuși Ion Barbu să-ți prezinte arta sa, rezultată din ideile sale nemaipomenite! M-am bucurat să fiu singurul om politic prezent la expoziția artistului plastic Ion Barbu, mai ales că el este chiar cel care a remarcat acest lucru. A spus unul dintre vorbitori, la acest vernisaj, mi se pare că dintre cei prezenți online, că Ion Barbu este unul dintre oamenii care au curaj. Chiar el însuși a recunoscut că abordează teme pe care alții le evită. Nu neapărat ca om politic, dar cu mai ales ca prieten și consumator de cultură și artă, mă bucur că o face și că poate să o facă, într-o țară liberă și într-un spațiu liber, al artei, administrat desigur de Consiliul Județean Hunedoara, dar care poate asigura garanția că acest spațiu este și va rămâne liber pentru orice idei, pentru orice formă de artă. Îl felicit pe Ion Barbu pentru această expoziție deosebită și în general pentru activitatea sa culturală și civică”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara și vicepreședinte al Organizației PSD Hunedoara.
Artistul hunedorean este cunoscut pentru faptul că a militat pentru păstrarea vieții culturale la Mina Petrila, fiind inițiatorul proiectului cultural ,,Planeta Petrila”. De altfel, el este unul dintre protagoniștii filmului documentar „Planeta Petrila”, peliculă de mare succes care prezintă povestea orășelului minier cu același nume din Valea Jiului. Tot Ion Barbu este și inițiatorul Centrului Cultural ,,Pompadou” din Petrila, precum și a „Muzeului Instalatorului Român”, pe care artistul l-a creat în centrul municipiului Petroșani și în care sunt invitați să meargă toți cei care doresc să își descrețească frunțile.
„DOCTOR COLORIS CAUSA” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziţia poate vi vizitată până în data de 05 august 2022, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00 și vă îndemnăm să o faceți, pentru că altfel, vorba aceea, nici nu știți ce pierdeți !
Credit foto: Andreea Poenar – DGAMPT Hunedoara