În urmă cu trei ani, ca urmare a parteneriatului încheiat de Apa Serv Valea Jiului cu Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, un număr de 12 elevi ai uneia din clasele de învățământ dual ai acestei unități de învățământ aveau să înceapă cursuri practice la sediul operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului. În acest scop, conducerea companiei de apă a amenajat un atelier mecano-electric special dedicat acestui proiect, iar inginerul Florin Ciucur (la vremea respectivă șef al Serviciului Mecano-Energetic al Apa Serv Valea Jiului) a fost delegat să se ocupe de pregătirea acestora, acest atribuit fiind preluat, mai apoi, de ing. Adrian Donisă.
La prima lor oră de practică la Apa Serv, cei 12 elevi de la clasa de învățământ dual a Colegiului Tehnic ”C. Brâncuși” din Petrila au aflat că, în postura lor s-au aflat cu ani în urmă, mulți dintre cei care sunt astăzi componenți de bază ai echipei de la Apa Serv sau chiar membri ai echipei de management. „Exact ca ei, acum 23 de ani eram și eu aici, în aceleași bănci. Am plecat de la zero, am început ca muncitor, apoi mi-am, completat studiile la seral și am ajuns inginer, iar astăzi sunt șef serviciu în cadrul Apa Serv. Oricare dintre acești tineri care au ales să vină la noi pentru a învăța o meserie, pot avea în timp aceeași evoluție. Important e doar să le placă ce fac, să-și dorească să lucreze și să ”fure” meserie, deoarece aici, la Apa Serv, au cu cine și au de unde să învețe, iar noi ne implicăm să-i sprijinim, deoarece suntem interesați și credem că unii dintre ei pot deveni viitorul nostru”, spunea, la debutul acestui program, ing. Florin Ciucur.
Tot acesta este cel care a fost prezent, în calitate de Director al Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului la examenul de absolvire al primei serii de ucenici din programul de învățământ dual de la Colegiul Tehnic ”C. Brânduși” Petrila, examen care a avut loc, în această săptămână, chiar la atelierul-școală de la Apa Serv. ”Am găzduit la atelierul-școală de la Apa Serv testarea profesională a absolvenților primei clase de învățământ dual care a efectuat practică la noi, pe o durată de trei ani de zile. Am avut 9 elevi care s-au pregătit în meseria de electro-mecanic și alți 3 care s-au pregătit în meseria de mecanic-montator. Mă bucur să constat că au trecut cu toții această testare profesională cu brio, că se vede în mod clar diferența față de cum au început în urmă cu 3 ani când au venit la noi în firmă, pentru pregătirea practică și că se vede astăzi, în mod concret, efectul colaborării noastre prin îmbunătățirea cunoștințelor lor. Sunt convins că, prin cunoștințele pe care le-au acumulat, ei vor putea face față cu brio și în activitatea profesională, în meseriile pentru care s-au pregătit și pentru care au obținut acum și certificatul de calificare”, a declarat ing. Florin Ciucur, Șef al Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului.
Pe tot parcursul celor 3 ani de practică, ucenicii electro-mecanici de la Petrila au beneficiat la Apa Serv de mentorat din partea unora dintre cei mai buni meseriași ai companiei de apă, de îndrumarea ing. Adrian Donisă, care s-a dovedit a fi nu doar un tehnician desăvârșit ci și un pedagog meticulos. În plus, pe tot parcursul celor trei ani de studiu, elevii din cadrul claselor de învățământ dual au beneficiat din partea Apa Serv și de o bursă de studii de 200 de lei, la care s-au adăugat alți 200 oferiți de stat și încă 100 de lei de către Primăria orașului Petrila.
De pe acum este evident că, odată cu obținerea certificatului de calificare, pentru Pentru Răzvan Adrian Negoi, Adrian Ned Neacșa, Florin Gheorghe Avram, Nicolae Serafim Reisz, Florian Darius Nicula, Andrei Emanuel Bejenaru, Valentin Marioane, Emanuel Grunță, Ștefan Emanuel Gheorghiu, Adrian Florin Constantin și Ariana Mârza, cu toții elevi ai primei clase de învățământ dual din structura Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, experiența celor 3 ani de ucenicie la Apa Serv va rămâne una de referință în istoria lor personală, deoarece aici și-au format deprinderile și cunoștințele esențiale pentru calificarea în meseria aleasă.
Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică spune că, deși aceasta este prima clasă de absolvenți ai școlii profesionale duale care a făcut practica la Apa Serv, parteneriatul operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului cu unitățile de învățământ este mult mai larg. ”În ceea ce privește învățământul profesional dual, pe lângă această clasă de electro-mecanici care a ajuns, iată, după 3 ani, la momentul absolvirii, mai avem o clasă de sudori, în cadrul parteneriatului pe care-l avem cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, care sunt deja în anul 2 de studii și care au făcut, la rândul lor, progrese semnificative în acumularea de cunoștințe în meseria pe care și-au ales-o. În același timp, este cunoscut faptul că noi am avut și avem foarte multe parteneriate educaționale cu școlile din toată Valea Jiului. Fie că vorbim de acțiuni ale noastre, de Școala Altfel sau de diverse proiecte școlare, foarte mulți elevi au fost oaspeții noștri la stațiile de tratate sau de epurare și, de fiecare dată, am constatat cu bucurie că interesul lor pentru munca noastră este unul semnificativ și constant. Din acest motiv, rămânem în continuare deschiși oricăror forme de colaborare cu școlile și chiar încurajăm cadrele didactice să vină cu propuneri de activități care să răspundă curiozității elevilor privind circuitul apei, protecția apelor și a mediului etc.”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
De altfel, interesant de remarcat este și faptul că, în bună parte, tinerii ucenici din prima serie de învățământ dual din Valea Jiului, se numără printre elevii care, în gimnaziu, au văzut deja ce presupune activitatea celor de la Apa Serv. Și poate că acest lucru a avut și un rol în alegerea lor de a se îndrepta către studiul profesional al unei meserii de mecanic sau electromecanic, într-o echipă de muncitori în care s-a demonstrat deja din generație în generație că ”meseria este brățară de aur” !