Studenții pot apela la CREDITE pentru a-și continua studiile la facultate: Ce variante au la dispoziție

Studiile superioare pot fi costisitoare, iar unele familii nu-și permit să își trimită copiii la universitate. Pentru astfel de situații există însă credite speciale.

Care sunt programele dedicate studenților

Mai nou sunt și la noi programe și credite dedicate celor care nu își permit să facă o facultate sau un master, pe modelul celor din străînătate. Taxele facultăților pot ajunge la mii de euro, chiar și cele de stat, de exemplu Medicina sau Arhitectura, iar unele familii nu au aceste sume, la care se adaugă și cazarea, daca studentul este în alt oraș, cheltuieli cu materialele școlare etc.

Iar tinerii care nu au venituri și nu au proprietăți, în general, nu au șanse să acceseze un credit de nevoi personale. Însă există soluții.

De exemplu, Guvernul a aprobat, săptămână trecută, programul național Student Invest. Este un program dedicat tinerilor între 18 și 30 de ani, care sunt înscriși la o universitate de stat sau privată, autorizată de Ministerul Educației.

Pot accesa un credit garantat de stat, de cel mult 50.000 de lei, deci 10.000 de euro, pe o perioadă de maximum 10 ani. Deci iată că poate fi returnat, în mare parte, după absolvire și după angajare. Și se poate stabili o perioada de grație de cel mult 5 ani, adică o perioadă în care nu sunt plătite ratele.

Foarte important: dobânda sau comisioanele vor fi plătite de stat, din bugetul Ministerului Familiei, deci studenții vor plăti doar principalul din credit, doar suma împrumutată.

Însă, dacă studentul nu este angajat, are nevoie de un codebitor.

Pentru ce vor putea fi folosiți banii împrumutați

În primul rând, banii împrumutați vor putea fi folosiți pentru taxe de școlarizare, cărti, cazare, chirie sau taxa la cămin, și chiar pentru intervenții chirurgicale sau tratamente dentare.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că programul ar urma să înceapă în curând, pentru anul viitor universitar, și mai multe bănci au anunțat deja că vor intra în acest program și vor acorda astfel de credite.

Exista deja bănci care au în ofertă credite pentru studenți

Până atunci, exista deja bănci care au în ofertă credite pentru studenți pentru studii, atât în Romania, cât și în străinătate.

De exemplu, o bancă oferă până la 130.000 de lei pentru taxe de școlarizare, pe o perioada de 10 ani, sau 3.000 de euro, pentru alte cheltuieli din timpul studiilor.

O alta bancă oferă bani și pentru programul work&travel, pentru a pleca la muncă în străinătate în timpul vacantei și sume mai mari pentru studii. Diferă dacă este cu sau fără ipotecă și, separat, se mai acordă bani și pentru alte cheltuieli, pentru cazare, manuale etc.

Și se anunță un credit de studii nu doar pentru studenți, ci și pentru cei care au până în 45 de ani, dar vor să urmeze cursuri de specializare, să continue studiile.

De asemenea, mai există și un serviciu de finanțare pentru studenții care vor să studieze în străinătate, în Europa. Se acordă cel mult 25.000 de euro pentru studii de licență sau de masterat. Sunt condiții mai simple, fără garanții sau codebitori, condiții posibile, pentru că finanțarea este făcută cu ajutorul Uniunii Europene, prin parteneriat.

Prin urmare, există soluții pentru cei care vor să își continue studiile, și nu doar pentru licență, ci și pentru masterat sau pentru cursuri de specializare, chiar și pentru cei trecuți de 30-40 de ani.

Se spune despre investiția în educație că este cea mai bună investiție, pentru că aduce cel mai bun randament. Asigură un viitor financiar mai bun, cu venituri mai mari și acces la locuri de muncă mai bune. Este o investiție pe viață. În plus, studiile superioare pot fi un avantaj pentru întreaga familie, sau viitoarea familie, inclusiv un exemplu pentru copii.

Așa că, dacă e vorba de învațat, nu stați pe gânduri.

Sursa – ziarulunirea.ro