Incendiile de vegetație uscată rămân o problemă majoră pentru pompierii hunedoreni

Incendiile de vegetație uscată rămân o problemă majoră pentru pompierii hunedoreni. Aceștia unt solicitați în fiecare zi să intervină pentru stingerea incediilor de acest gen. Numai în ultimele în ultimele 48 de ore, în județul Hunedoara au fost lichidate șapte astfel de arderi care s-au manifestat la peste 20 de hectare de teren, din locatitățile Aninoasa, Hațeg, Bretea Mureșană, Nălațvad, Vulcan și Lăpugiu de Jos.

O statistică mai aprofundată arată că în primele șapte luni ale acestui an, la nivelul județului Hunedoara, au fost înregistrate 894 de arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate peste 5.300 de hectare de vegetație uscată, litieră, stuf, tufăriș și fond forestier.

Reprezentanții ISU Hunedoara atrag atenția că orice neglijență, fie că lăsați un foc nesupravegheat, fie că aruncați o țigară aprinsă într-un mediu uscat, fie că nu stingeți cărbunii rămași în urma unui grătar în aer liber, poate provoca un incendiu. Iar în condițiile actuale, când ne confruntăm cu valuri de căldură extremă, efectele acestor arderi pot fi devastatoare.

De aceea, pompierii militari atrag din nou atenția asupra următoarelor reguli, care trebuie luate în seamă în respectate ca atare:

  • Nu utilizați focul deschis în perioadele caniculare, de secetă prelungită și pe timp de vânt!
  • Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare!
  • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alte persoane, stingeţi-le!
  • Nu lăsați copiii nesupravegheați și preveniți jocul acestora cu focul!

De asemenea, reprezentanții ISU Hunedoara avertizează că folosirea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate este strict interzisă!

Conform prevederilor art. 98, alin. 1, pct. 1, din OUG 195/2005 privind protecţia mediului „arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, constitue infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență și informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro