Și în acest an, vulcănenii sunt cei care au dat startul manifestărilor dedicate ”Zilei Minerului”. Iar asta deoarece organizatorii – Sindicatul ”Muntele” EM Vulcan și Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan – și-au propus să împartă acest eveniment în două zile cu activități distincte.
Astfel, vineri, 5 august a fost o zi a ceremoniilor de cinstire și omagiere a eroilor mineri căzuți în adâncuri, precum și a celor care au căzut victime ale luptei pentru o viață mai bună. În cadrul unei manifestări sobre, fără discursuri și festivisme, la statuia minerului din centrul municipiului Vulcan, lângă Oficiul Poștal, au fost depuse coroane de flori de către reprezentanți ai Sindicatului ”Muntele”, ai conducerii EM Vulcan, ai Asociației Pensionarilor Mineri din Vulcan, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, dar și din partea Senatului României, Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan.
Ceremonia s-a desfășurat pe acordurile Imnului Minerilor, interpretat de vocea unei tinerei soliste Daiana Florina Pârvuța.
Tot la Vulcan, de data aceasta la troița din incinta EM Vulcan, a avut loc o altă manifestare de comemorare a victimelor accidentelor din subteran, depunerile de coroane de flori fiind precedate aici și de o slujbă religioasă, pentru că minerii de la Vulcan nu au uitat sacrificiul celor 14 mineri care au pierit în adâncul acestei mine, într-o explozie de metan, chiar într-o zi de 6 august, a anului 2001.
Prezent la ceremoniile de la Vulcan, senatorul Cristian Resmeriță a declarat că memoria ortacilor care au scris istoria Văii Jiului, nu de puține ori cu jertfă de sânge, trebuie respectată cu sfințenie. ”Nu știu ce se va întâmpla cu mineritul Văii Jiului și cu această nobilă meserie a minerilor, în viitor și, cu toate că am multe de spus în această privință, nu este acum momentul să o facem. Este însă momentul să recunoaștem cu toții că istoria acestor locuri și dezvoltarea Văii Jiului până în momentul în care ne aflăm astăzi, li se dadorează în primul rând celor care au îmbrățișat cu demnitate, curaj și responsabilitate profesia de miner, celor care au lucrat în adâncul pământului pentru a asigura o pâine familiei și care deseori au plătit cu viața, în accidentele din mină. Memoria acestora se cuvine să o cinstim astăzi și mereu, curajul minerilor merită să ni-l amintim întodeauna, iar celor care încă mai lucrează în mină sau care s-au pensionat de la mină le aducem recunoștință”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Primarul municipiului Vulcan spune că, anul acesta, Ziua Minerului, va avea parte de două evenimente distincte. ”Unul este acest moment al ceremoniile, în care-i comemorăm pe eroii mineri de la Vulcan. În același timp, am convenit cu reprezentanții Sindicatului ”Muntele” că oamenii merită să-și aducă aminte și de momentele de sărbătoare pe care le prilejuia odinioară ”Ziua Minerului”. Este și motivul pentru care derulăm, în aceste două zile, pe stadionul din Vulcan, o competiție de fotbal între mineri, foști m ineri și pensionari. Astăzi au loc meciurile preliminare, iar sâmbătă, 6 august, de Ziua Minerului, vor avea loc finalele. După aceste finale, ne vom întâlni la stadion cu toți cei care doresc să sărbătorească alături de ortacii de la Vulcan această zi importantă din viața comunității noastre, la o serbare câmpenească tradițională, cu mici și bere”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Ceremonii dedicate Zilei Minerului vor avea loc sâmbătă, 6 august, în toate localitățile Văii Jiului.