La finalul săptămânii trecute, mai exact în ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au desfășurat nu mai puțin de 150 de misiuni și intervenții, acționând în principal pentru acordarea de prim ajutor, stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor și asigurarea măsurilor pentru preîntâmpinarea declanșării incendiilor în urma evenimentelor rutiere.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
- Un eveniment care a necesitat eforturi susținute din partea pompierilor militari deveni a avut loc pe parcursul zilei de vineri, 19 august a.c., pe raza localității Chimindia, unde colegii noștri au intervenit pentru gestionarea unei arderi necontrolate de vegetație uscată și litieră.
- Salvatorii au acționat mai bine de 4 ore pentru localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins aproximativ 25 de hectare de teren, fiind sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Hărău. Cauza izbucnirii incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.
- O altă intervenție complexă a avut loc sâmbătă, 20 august a.c., când pompierii orăștieni au fost solicitați pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs într-o casă din localitatea Bucium. La sosirea echipajelor de intervenție arderea se manifesta cu flacără deschisă la etajul clădirii și la acoperișul acesteia, pe o suprafață de aproximativ 80 mp. Incendiul a fost stins fără a fi înregistrate victime și fără a fi afectate locuințele învecinate.
Pentru a preveni incendiile din locuințe, generate de scurtcircuitul electric, reprezentanții ISU Huneodara spun că trebuie să renunțați la orice tip de improvizație, să verificați periodic starea instalației electrice, iar modificările și/sau reparațiile ce se impun trebuie să fie realizate doar de către persoane autorizate pentru acest tip de lucrări.
De asemenea, nu uitați faptul că nerespectarea măsurilor specifice în cazul arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii și a mediului înconjurător. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută doar după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 și cu respectarea strictă a următoarelor reguli generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro