Comunicat de presă al UNSR
În urma unei lungi perioade în care noua Lege a Educației a fost pusă în discuție, fiind depuse mai multe amendamente referitoare la aceasta, astăzi a avut loc o primă întâlnire fizică între federațiile studențești reprezentative la nivel național și reprezentanții ministerului.
Poziția noastră vizează, în principal, câteva aspecte sociale, care stau la baza organizării și desfășurării activităților didactice la care un student participă de-a lungul unui întreg ciclu de studii, însă nu putem neglija nici aspectele politice și democratice.
Uniunea Națională a Studenților din România susține noul proiect de lege și contribuie la îmbunătățirea calității învățământului superior. În acest context, în urma discuțiilor purtate, federația noastră a venit cu următoarele propuneri, ce necesită o atenție ridicată:
1. Majorarea cuantumului subvenției de cămine-cantine cu minim 50%. De ce?
Pentru că inflaţia se resimte mai ales în rândul studenților: Tarifele de cazare din căminele universităţilor au crescut cu aproape 15% în 2021. În anul universitar 2022-2023 se estimează o creștere semnificativă, aproape dublă, în contextul în care prețurile la apă/gaz/curent nu vor mai crește. Propunerea noastră de majorare a cuantumului subvenției de cămine-cantine cu minim 50% vine pentru a sprijini calitatea învățământului superior, pentru a asigura un loc de cazare pentru studenți la un preț adecvat pentru vremurile în care trăim și să nu încurajăm abandonul școlar, lucrul care s-ar întâmpla dacă nu ar exista această majorare.
Această propunere a fost susținută și de către domnul Ministru al Educației, făcând tot posibilul pentru a duce la îndeplinirea acestei majorări, iar pe această cale îi mulțumim pentru înțelegere și deschidere!
2. Flexibilizarea cadrului legislativ astfel încât universitățile să poată acorda ajutoare financiare pentru studenții aflați în dificultate, precum și acordarea de burse speciale studenților care participă la programele de dezvoltare instituțională ale universităților
Acordarea ajutoarelor financiare pentru cazurile sociale sau pentru cazurile izolate vor fi importante și pot salva vieți. Avem ocazia acum de a face lucrurile mult mai ușor și rapid deoarece timpul este limitat pentru unii dintre noi, iar câteva ore/zile fac diferența.
3. Burse speciale/de voluntariat
Este cunoscut faptul că studenții sunt cei mai importanți actori ai mediului universitar și spunem acest lucru, deoarece cu cât studenții unei universități sunt mai activi și mai implicați în activitățile organizate în cadrul academic, cu atât universitățile vor avea de câștigat. Menționăm acest aspect, pentru că indiferent de voința și de dorința lor de a se dezvolta, este nevoie și de un stimul financiar în tot acest proces, pentru a încuraja studenții să se implice și pentru a le oferi încrederea că meritele lor sunt observate și apreciate. De aceea credem că flexibilizarea cadrului legislativ astfel încât universitățile să poată acorda ajutoare financiare pentru studenți este o reglementare extrem de importantă.
Această propunere a fost susținută și de către domnul Ministru al Educație, iar pe această cale îi mulțumim pentru înțelegere și deschidere.
4. Finanțarea suplimentară a programelor de studii universitare din domeniul STIM cu mimin 50% suplimentar. De ce?
Pentru că PN-STIM, Programul Național pentru Educația în domeniul Științelor, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii, va reduce criza forței de muncă, adnotată la nivelul României. Principalul scop al STIM este stimularea tinerilor în vederea participării în programe de studii universitare în domenii aferente acestui program, care va fi sprijinit prin creșterea burselor de studii și a alocațiilor bugetare/student.
PN-STIM fusese cerut de universitățile tehnologice pentru a încuraja elevii din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria, deoarece ,,România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani”, conform Alianței Române a Universităților de Tehnologie (ARUT).
Această propunere a fost susținută și de către domnul Ministru al Educației, momentan plecăm de la premisa că va fi minim 30% suplimentar.
5. Creșterea la minim 400 de lei/lună/student/ a cuantumului alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor de la programele de studii de licență din domeniile aferente STIM.
În primul rând, ținem să precizăm că apreciem susținerea pentru creșterea cuantumului alocat pentru subvenția burselor studențești de la 201 de lei/lună/student la minim 300 lei/lună/student. Un adevărat pas către normalitate!
Acum, trecem la partea cea mai interesantă, creșterea la minim 400 de lei/lună/student/ a cuantumului alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor de la programele de studii de licență din domeniile aferente STIM.
Trăim niște timpuri în care tinerii din domeniile: științe, tehnologie, inginerie și matematică sunt tot mai puțini, scăzând numărul de la an la an. Prin această solicitare, ne propunem creșterea atractivității domeniilor mai sus menționate pentru viitori studenți, astfel încât, să nu mai existe această non-concordanță între cererea angajatorilor și oferta.
6. Creșterea numărului de reprezentanți ai federațiilor studențești în CNFIS, CEMU, CNSPIS. De ce?
Pentru că este imperios ca toți actorii principali care participă la susținerea și dezvoltarea sistemului de învățământ să aibă acces la informație și să-și poată susține punctul de vedere încă din discuțiile inițiale ale fiecărei spețe din sfera educațională. Credem că diversitatea opiniilor și trecerea informațiilor prin mai multe filtre, poate aduce un plus valoare caracterelor cu aspect legislativ ce controlează și dau sens Sistemului Educațional Universitar.
Această propunere a fost susținută și de către domnul Ministru al Educației, iar pe această cale îi mulțumim pentru înțelegere și deschidere!
Susținem și ne dorim să ne implicăm activ în acest demers de reformă a legii educației. Ne bucurăm că Ministerul Educației a realizat consultări cu studenții, în calitate de principali beneficiari direcți ai legii, fiind, fără dubiu, printre cei mai importanți parteneri de dialog pentru îmbunătățirea legislației. Așteptăm să abordăm aceste subiecte și în viitoarele discuții cu Ministerul și să identificăm o soluție optimă în interesul consolidării unui sistem de învățământ superior de calitate.