După furtună, întotdeauna vine vreme bună ! Adevărul ascuns în înțelepciunea acestui proverb se potrivește și Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, unde după o perioadă în care capul de afiș al activităților de aici a fost ținut de ”drame” personale și neînțelese lupte duse de o parte a echipei cu administrația județeană, noua stagiune stă gata să înceapă sub semnul comediei, cu o premieră de zile mari care prilejuiește publicului reîntâlnirea cu dramaturgia clasicului dar etern prezentului Caragiale, într-un spectacol tribut adus la aniversarea celor 170 de ani de la nașterea acestuia: ”D`ale carnavalului”.
Pentru montarea acestui spectacol, a cărui premieră va avea loc pe 24 septembrie 2022, Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani a reușit, cu sprijinul decisiv al Consiliului județean Hunedoara, să-l aducă în Valea Jiului pe reputatul regizor basarabean Alexandru Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova și fondatorul și directorul Teatrului „Satiricus – Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Ion Bădin, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, spune că discuțiile privind această colaborare s-au deschis odată cu Festivalul de Teatru de la Deva, iar maestrul Alexandru Grecu a răspuns fără rezerve acestei provocări. ”Sincer să fiu, până să vin în județul Hunedoara, nici nu știam că există un teatru atât de mare și atât de frumos la Petroșani. După ce am ajuns la Deva, din discuțiile cu domnul Bădin, cu domnul Avram, am aflat acest lucru, apoi am cunoscut-o și pe doamna manager Irina Bodea-Radu și, din una în alta, a apărut ideea de a mă implica în montarea unui spectacol Caragiale aici, în Valea Jiului. Sigur că am urmărit și eu în presă conflictele de la acest teatru, chestiuni care se întâmplă și în altă parte, dar întâlnirea mea cu actorii de la Petroșani a fost una care m-a încântat. În puține teatre disciplina și mai ales autodisciplina actorilor este o calitate așa cum am găsit la actorii de la Petroșani. În plus, există aici o echipă valoroasă, cu actori deosebit de talentați și sunt convins că vom prezenta publicului, în acest an special pe care-l dedicăm lui Caragiale, o piesă deosebită în deschiderea stagiunii”, a declarat regizorul Alexandru Grecu.
După cum ne-a dezvăluit managerul Irina Bodea-Radu, în acest spectacol, care deschide noua stagiune a teatrului din Valea Jiului vom revedea pe scenă actori precum Corina Vișinescu, Mihai Sima, Alexandru Mihai, Daniel Cergă, Dorin Ceagoreanu și alții, alături de cei trei actori debutanți, care au intrat, din această vară, în componența echipei artistice de la teatrul din Petroșani (în urma unor audiții la care au participat nu mai puțin de 23 de aspiranți la statutul de actor în echipa din Valea Jiului): Andrei Șchiopu (absolvent al UNATC ”I.L. Caragiale” București), Patricia Buraga (absolventă a Facultății de Teatru de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu) și Robert Vladu (absolvent al Facultății de Teatru din Craiova), primii doi fiind, de altfel, tineri din Valea Jiului care și-au urmat visul de a juca pe o scenă de teatru și care revin acum acasă, cu visul împlinit. În echipa de actori a revenit, din acest an și Bianca Holobuț, după ce aceasta și-a finalizat stagiul de doctorat în Artele Spectacolului la Paris.
Aceasta, împreună cu cei trei tineri actori, care completează plecarea actorilor Radu Tudosie și Alexandru Cazan, nu sunt singurele achiziții valoroase ale Teatrului ”I.D. Sîrbu”, care se bucură deja de aportul noului său regizor, Sorin Militaru, dar și al unui secretar literar cu competențe deja confirmate de cariera sa prestigioasă. Claudiu Groza, noul secretar literar al Teatrului ”I. D. Sîrbu, este omul potrivit la locul potrivit. De profesie teatrolog, absolvent al Facultății de Teatrologie de la UBB Cluj, Claudiu Groza este curator teatral, jurnalist, scriitor, cu o experiență de 25 de ani în presa culturală – inclusiv cu atribuții manageriale. Curatoriază de 7 ediții un festival teatral cu selecție semnificativă din zona independentăiar ca jurnalist a scris despre evenimente culturale diverse, de la apariții editoriale și expoziții de artă plastică sau fotografie la festivaluri teatrale, muzicale și cinematografice. Datorită activității și mobilității profesionale, are o bună cunoaștere a dinamicii culturale din România, iar din anul 2016 este și este expert-evaluator al AFCN. ”Pot spune că venirea mea la Petroșani a fost o provocare pe care mi-am asumat-o cu mare plăcere, atunci când colegii m-au invitat să mă alătur echipei. Știam că au fost perioade convulsionate aici, dar a contribui la calmarea situației și, mai departe, la ridicarea teatrului este o provocare pe care orice profesionist și-o asumă”, a declarat Claudiu Groza, secretarul literar al Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.
Cu aceste noutăți identitare în echipa sa, Teatrul din Petroșani este pregătit pentru a fi parte din ”ofensiva culturală” pe care Consiliul județean Hunedoara, instituția care patronează și teatrul din Valea Jiului, a demarat-o în ultimii ani. În acest context, stagiunea 2022-2023 va fi una a premierelor de marcă pe scena teatrală din Valea Jiului. ”Vom avea în această toamnă o serie de premiere pe bandă rulantă, aș putea spune. După premiera din 24 septembrie cu ”D`ale Carnavalului”, în regia maestrului Alexandru Grecu, vom avea pe 30 septembrie o altă premieră, cu spectacolul „Dansul Morții” în regia unui tânăr regizor, Ovidiu Radu, care a mai colaborat cu noi și care a montat aici chiar piesa ce a constituit examenul său de licență. Apoi, peste alte câteva zile, pe 1 Octombrie, avem premiera unui spectacol pentru copii mult-așteptat, după povestea ”Frozen. Regatul de gheață”. Pentru că anul acesta este și anul Moliere, în luna octombrie vom putea admira la Petroșani un spectacol de gală din creația ilustrului dramaturg francez. Este vorba despre spectacolul ”Avarul” în regia lui Mihai Constantin Ranin, premiera fiind programată pentru 8 octombrie”, spune Irina Bodea-Radu, managerul Teatrului din Petroșani.
Iar noutățile nu se opresc aici, pentru că până la închiderea acestei stagiuni, în vara anului 2023, la Petroșani vor mai fi montate o serie de spectacole-eveniment, sub bagheta unor regizori de excepție, Victor Ioan Frunză fiind doar unul dintre oamenii de teatru prestigioși care face parte din seria surprizelor pregătite pentru publicul iubitor de teatru din Valea Jiului.
Din fericire, Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani se bucură și se va bucura în continuare de întregul sprijin al Consiliului județean Hunedoara, care va susține nu doar financiar dezvoltarea proiectelor culturale ale teatrului, dar care, după cum a ținut să precizeze Ion Bădin, vicepreședintele CJH, se va implica în modernizarea clădirii teatrului din Petroșani, o clădire clasată monument istoric care nu a mai cunoscut investiții semnificative de multă vreme. ”Deja avem finalizat un proiect de modernizare al celor două corpuri de clădiri ale Teatrului din Petroșani, prin PNRR. Proiectul a fost aprobat în Consiliul județean și se află acum în etapa de evaluare la Ministerul Dezvoltării. Susținem teatrul din Petroșani, așa cum am făcut-o și până acum, cu toată convingerea că publicul din Valea Jiului merită să se bucure de spectacole artistice de calitate, merită să aibă parte de cultură și artă la cel mai înalt nivel”, a concluzionat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.
Așadar, cu astfel de argumente, tot ce mai putem adăuga este o invitație: ”Poftiți la teatru !”