Reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom parte a Mass Group Holding, investitorii care au achiziționat recent Termocentrala Mintia au avut marți, 6 septembrie 2022, o primă întâlnire la sediul Termocentralei cu reprezentanți ai CEH, ai firmei de insolvență de la care au achiziționat obiectivul și ai autorităților publice locale și județene. La această întâlnire au participat Ahmad Ismail Saleh – președintele Mass Group Holding, Petru Călin Marian – prefectul județului Hunedoara, Laurențiu Nistor – președintele Consiliului județean Hunedoara, Florin Oancea – primarul municipiului Deva, Ioan Hențiu – primarul comunei Vețel, Emil Gros – administratrorul judiciar al CEH, Cristian Roșu – administratorul special al CEH, Samuel Dioane – director general al CEH ș.a.
Reprezentantul Mass Group Holding, noul proprietar al centralei termoelectrice a dat asigurări că investiția pe care au făcut-o nu are ca scop distrugerea termocentralei ci, dimpotrivă, repunerea acesteia în valoare. ”Sunt aici să construiesc, nu să demolez! Investiția totală în acest proiect va fi de 1 miliard de euro și încă de pe perioada derulării construcțiilor, vom avea nevoie de 600 de oameni din zonă, ca angajați, iar după ce punem în funcție centrala, vom avea nevoie de 230- 250 de persoane. Suntem gata să începem investiția, de îndată ce vom primi și toate aprobările necesare. După ce începem să împlemenetăm proiectul, avem 27 luni pwentru punerea în funcție a noii centrale”, a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding.
Prezent la discuții, președintele CJH Laurențiu Nistor a dat asigurări, la rândul său, că nu va accepta sub nici o formă demolarea vreunei părți din structura actuală a termocentralei înainte de a fi vizibile noile investiții. ”Termocentrala Mintia a fost Steaua de pe Mureș. Astăzi este o stea apusă. Dar nu are rost să mai privim în trecut, acum trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul termocentralei. Oamenii care au lucrat aici sunt bine pregătiți profesional și este vital să-i readucem în câmpul muncii. În scurtă vreme, cel puțin un grup energetic poate deveni funcțional după reconversia pe gaz. Pentru investitor înseamnă bani din vânzarea energiei, iar pentru județul Hunedoara înseamnă producție și locuri de muncă. Îi felicit pe investitori pentru achiziția făcută și pentru intenția de a crea, pentru început, 600 de locuri de muncă și îi asigur de tot sprijinul meu și al instituției pe care o conduc. Întâlnirea de astăzi a fost, cred, benefică pentru ambele părți. Așa cum am precizat și în cadrul întâlnirii cu investitorii, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara NU voi semna niciodată o autorizație de demolare la Mintia înainte de a semna autorizația de construire pentru noile investiții care se vor realiza aici! Consiliul Județean Hunedoara va asigura tot sprijinul necesar în conformitate cu legea, dar așteptăm în schimb ca investitorul să-și țină promisiunea de a demara lucrările necesare pentru a produce cât mai repede energie electrică”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian este, la rândul său, optimist, în legătură cu perspectivele acestei termocentrale care, odată cu investițiile făcute de noul proprietar poate deveni una dintre cele mai puternice surse energetice la nivel national. „Cu toți suntem conștienți de faptul că viitorul energiei este unul care se bazează pe soluții inovative. După întâlnirea ce a avut loc astăzi, sunt incântat de faptul că termocentrala Mintia va funcționa datorită soluțiilor inovatoare pe care investitorii le vor implementa, aspect clarificat în mod cert de către aceștia. Este un moment important pentru sistemul energetic românesc, deoarece acești oameni sunt interesați să construiască și nu să distrugă ceea ce este existent. Un aspect esențial regăsit în solicitările lor constă în impunerea a 1200kw, în loc de 800kw, cât a fost prevăzut initial”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Pentru achiziționarea termocentralei de la Mintia, Mass Grup Energy Rom a oferit companiei de insolvență care a perfectat tranzacția suma solicitată în anunțul de vânzare, și anume peste 91 milioane de euro. Banii vor ajunge, imediat după perfectarea tuturor documentelor în contul firmei de insolvență ce-i aparține lui Emil Gros, administratorul judiciar al CEH. Acesta spune că cea mai mare parte din suma încasată se va întoarce la stat, în contul unor obligații pe care CEH le are ca urmare a faptului că a primit din partea Guvernului României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. Restul banilor vor intra în contul CEH și, de aici, mai departe, urmează să fie distribuiți de Ministerul de Finanțe, care este principalul creditor al companiei energetice din Valea Jiului.
După finalizarea construcțiilor și darea în funcțiune a noilor capacități, la Termocentrala de la Mintia se va produce electricitate din surse regenerabile și nepoluante, în deplin acord cu cerințele de mediu.