La 150 de ani de la trecerea în eternitate a marelui patriot român Avram Iancu, spiritul patriotismului și dragostei de neam și țară care l-au caracterizat pe cel supranumit ”Crăișorul Munților” este la fel de vibrant și astăzi. Mii de români au venit, duminică, 11 septembrie 2022, din toate colțurile țării să fie alături de sătenii din comuna Baia de Criș care veghează, generație după generație, la mormântul Iancului, pentru a aduce nu doar omagiul lor bravului român, ci și pentru a le arăta românilor de astăzi că spiritul Revoluției pașoptiste nu a murit, iar românii adevărați mai cred încă în ”Dreptate și frăție”.
Evenimentul, organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Baia de Criș, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, a avut parte, pe lângă miile de români și de prezența unor demnitari de stat, dar și a unor personaltăți publice locale și centrale. Primul Ministru Nicolae Ciucă, miniștrii Lucian Bode (ministrul de Interne) și Petre Daia (ministrul Agriculturii), prefectul județului Hunedoara, lideri politici precum George Simion (președintele AUR), Eugen Toman (președintele PMP), Paul Stănescu (secretar PSD), Laurențiu Nistor (președinte PSD Hunedoara), Vetuța Stănescu (președinte PNL Hunedoara), Viorel Arion (președinte PMP Hunedoara), secretari de stat, un consilier al Președenției, numeroși primari, reprezentanți ai administrației județene și ai administrațiilor locale, europarlamentari, parlamentarii hunedoreni Cristian Resmeriță, Lucia Muntean, Vasile Potecă, Natalia Intotero, Viorel Sălan, Ilie Toma, prefectul Petru Călin Marian, sunt doar câțiva dintre cei care au venit și în acest an la mormântului Eroului Național Avram Iancu pentru a-și aduce omagiul lor față de personalitatea acestuia, dar și pentru a le arăta oamenilor că idealurile acestuia nu au fost abandonate de clasa politică actuală.
De altfel, acest lucru a fost cât se poate de elocvent evidențiat de Primul Ministru Nicolae Ciucă, în discursul său, rostit cu acest prilej. Premierul a arătat că visul lui Avram Iancu, lăsat moștenire urmașilor, a fost împlinit. ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Alături de comemorarea omului Avram Iancu, marele nostru revoluționar, om al legii, intelectual pașoptist și patriot, astăzi sărbătorim și națiunea română unită. Avram Iancu a fost un adevărat erou al națiunii noastre și un simbol al luptei pentru libertate, dreptate socială și unire națională. Pentru noi, memoria lui Avram Iancu va dăinui peste secole pentru că această luptă pentru întregirea și protejarea națiunii nu se încheie niciodată. Avem datoria să îi onorăm faptele și să îi continuăm lupta în mod neobosit, să ne protejăm națiunea și identitatea noastră națională”, a spus Nicolae Ciucă, Primul Ministru al României.
Dincolo de politicieni, a căror prezență la astfel de evenimente este uneori iritantă, dar a căror absență este contrariantă, românii simpli au venit la rîndul lor să-i aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.
Ceremonia militară și religioasă oficială a fost urmată de un spectacol artistic excelent organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, producători tradiționali grupați sub brandul ”Produs în Hunedoara” au fost invitați să-și prezinte apetisantele produse. Tot aici, preț de câteva ceasuri bune, politicienii și cetățenii au participat, frățește, la o sărbătoare câmpenească, cu virșli și bere. Dar cel mai important este că, așa cum s-a dovedit din nou, nici după 150 de ani Crăișorul Munților nu a fost uitat și nu va fi uitat în veci de urmașii moților, de românii care își iubesc țara și limba națională.