Mobilizați chiar de către primarul Vasile Jurca, zeci de petrileni, în cesa mai mare parte tineri, au răspuns provocării de a se implica în derularea unei campanii de ecologizare care a avut loc miercuri, 14 septembrie 2022, într-un preambul la ”Ziua Națională de Curățenie” care va avea looc la finalul acestei săptămâni și în județul Hunedoara.
În frunte cu primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, căruia i s-au alăturat viceprimarul Marius Heljiu, directorul tehnic Florin Donisă, dar și alți reprezentanți ai administrației locale, voluntarii au acționat în zona montană a Cheilor Jiețului, marcând în acest fel, în mod simbolic și Ziua Națională a Muntelui.
De altfel, îmbinarea acestor două evenimente de interes național, ”Ziua Muntelui” și ”Ziua Curățeniei” au constituit principalele argumente pentru care a fost aleasă ziua de 14 septembrie pentru acțiunea de ecologizare de pe Jieț. ”Am marcat Ziua Muntelui în România printr-o amplă acțiune de ecologizare a uneia dintre cele mai frumoase zone din Valea Jiului, Cheile Jiețului, care leagă orașul Petrila de județul Vâlcea și face accesul spre Transalpina. Evenimentul a vizat protejarea mediului înconjurător și valorificarea potențialului acestei zone, parte a acțiunilor desfășurate sub egida Comitetului de Masiv a grupei de munți Parâng, acțiune intitulată sugestiv „Împreună facem munții mai curați”, prin care am dorit să sensibilizăm turiștii care trec prin această zonă, și nu numai, astfel încât să fie mai responsabili în privința deșeurilor aruncate la întâmplare”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Acesta apreciază că, spre deosebire de alți ani în care au mai fost realizate astfel de acțiuni de ecologizare, cantitatea de deșeuri colectată de voluntari a fost ceva mai mică, semn că încet dar sigur, mesajul acestor campanii este receptat de cei care practică turismul, în toate formele acestuia, în această zonă. Chiar și așa, s-au colectat zeci de saci de deșeuri, în cea mai mare parte constând în PET-uri, sticle sau ambajale de diverse produse alimentare sau dulciuri.
La acțiunea tinerilor voluntari nu au rămas indiferenți nici beneficiarii acesteia. Dacă, din mașini sau de pe biciclete, turiștii i-au aplaudat și felicitat pentru gestul lor, cabanierii de la Cabana Mija, situată chiar pe Cheile Jiețului, i-au invitat pe voluntari în curtea cabanei unde le-au oferit apă și sucuri, iar la finalul acțiunii, le-au oferit bucuria unei după-amieze plăcute, în atmosfera tipică unei cabane de munte, la o mâncare la ceaun binevenită și binemeritată.
”Le mulțumesc tinerilor voluntari pentru răspunsul lor prompt la invitația mea de a participa la acest proiect și le mulțumesc tuturor pentru responsabilitatea și implicarea de care au dat dovadă. Le mulțumesc tuturor voluntarilor implicați, pentru dragostea de munte și tot sprijinul acordat pentru a reuși să realizăm una dintre cele mai frumoase acțiuni dedicate exclusiv zonei montane, într-o zi specială în care am sărbătorit, cu adevărat, muntele”, a mai spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
În același timp, acesta lansează rugămintea tuturor care trec prin peisajul mirific al Cheilor Jiețului și, în general, prin zonele montane ale Văii Jiului, să se bucure de acestea fără a lăsa urme ale trecerii lor, respectiv sticle, hârtii, PET-uri sau alte deșeuri aruncate, la voia întâmplării, pe marginea drumului, în pădure sau pe cursul apei.
Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin