Pentru al unsprezecelea an, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” a fost, la început de octombrie, gazda unui eveniment memorabil, organizat ca de fiecare dată cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara: ”Noaptea Bibliotecilor”.
Evenimentul a adunat anul acesta în curtea interioară a Bibliotecii județene din Deva și în spațiile de interior ale acesteia, dar și în curtea interioară a Consiliului județean Hunedoara, mii de participanți de toate vârstele care au dorit să participe la suita de activități pregătite de bibliotecari. Ioan Sebastian Bara, managerul acestei instituții, apreciază că ”Noaptea Bibliotecilor” este una dintre cele mai îndrăgite activități culturale organizate de biblioteca județeană. ”Ne-am străduit să alcătuim un program cultural cât mai atractiv, cât mai divers, care să-i bucure pe cei care trec pragul bibliotecii noastre. Programul din acest an a fost alcătuit în așa fel încât să meargă la sufletul fiecărui participant la această activitate. Este de remarcat faptul că toate proiectele, inițiativele și activitățile noastre se bucură de sprijinul constant pe care îl primim de la Consiliul Județean Hunedoara, sprijin pentru care mulțumim și pe care îl onorăm așa cum se cuvine, prin tot ceea ce facem”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.
De altfel, în rândul invitaților care au asistat la fiecare moment al programului s-au numărat și Laurențiu Nistor – președintele Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara, vicepreședinții CJH Ion Bădin și Alin Țambă, parlamentarii Natalia Intotero și Ilie Toma și o mare parte dintre consilierii județeni.
Primul segment al programului a fost dedicat copiilor care, timp de câteva ore, au avut posibilitatea să se bucure de momente plăcute, pline de veselie. Astfel, timp de o oră, copiii au avut parte de un dar oferit de actorii de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, a cărui trupă a fost prezentă, anul acesta, nu doar cu actori în costume de poveste, ci și cu piesa „Frozen – Regatul de Gheață”, în regia și scenografia lui Dan Mirea, o nouă premieră a teatrului din Petroșani, din actuala stagiune, dedicată copiilor. ”Frozen – Regatul de gheață” este, după cum spune Irina Bodea-Radu, managerul Teatrului ”I.D. Sîrbu”, o foarte îndrăgită poveste pentru copii, plină de magie și farmec, în care personaje devenite celebre – Elsa, Anna, Olaf, renul Sven și alții la fel de cunoscuți – i-au purtat pe copii într-un tărâm plin de vrajă. Actorii care au dat viață personajelor au fost la mare înălțime, intrând cu talent și dăruire în pielea personajelor, spre marea bucurie a celor mici. Curtea Consiliului Județean Hunedoara, unde a avut loc spectacolul, a răsunat de aplauzele și râsetele entuziaste ale micilor spectatori, dar și cei mari s-au bucurat de această veritabilă călătorie pe aripile fanteziei.
Copiii s-au putut delecta de asemenea, în ”Noaptea Bibliotecilor”, cu diferite surprize plăcute, pe gustul lor: tobogane gonflabile, modelaj de baloane, vată de zahăr, oglindă foto: fotografii la minut, jocuri și alte surprize, o atracție deosebită pentru cei mici fiind pictura pe față.
După piesa de teatru, copiii au intrat și în universul științei, al tehnologiilor de vârf, pentru că în Sala de Lectură a avut loc o activitate cu tema Robotică și noi tehnologii: inițiere în domeniu și aplicații practice, derulată de Asociația pentru Protecția și Informarea Cetățeanului. Cu toții au fost fascinați de acești mici eroi ai erei informatizării, care sunt roboții. Copiii au pus întrebări, au fost curioși, au privit cu ochii mari toate demonstrațiile făcute de aceste mici minuni tehnice.
Din păcate, din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile, mult așteptatul concert al Deliei nu a mai putut avea loc, însă îndrăgita artistă s-a pus la dispoziția publicului, pentru o sesiune exclusivă de fotografii și autografe.
Participanții la ”Noaptea Bibliotecilor” de la Deva au avut ocazia de a vizita biblioteca, cu toate secțiile, birourile, depozitele, totul sub îndrumarea competentă a bibliotecarilor. Toți cei interesați au avut posibilitatea să cunoască „laboratorul” unei biblioteci, drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care este achiziționată până ajunge în mâna cititorului.
Noaptea s-a încheiat cu o proiecție de filme sub genericul „Cartea și filmul”, ecranizări după romane celebre, moment care a adunat numeroși cinefili în Sala de Lectură a bibliotecii.
De asemenea, lucrările realizate de cursanții clubului de artă Curcubeu au fost strânse în cadrul expoziției „Farmecul culorii”, vernisată în curtea bibliotecii.
Pe toată durata nopții, la Secția de Artă și Carte Franceză a fost accesibilă expoziția de carte cu vânzare a Grupului Editorial RAO din București. Și în acest an, „restanțierii” care au trecut pragul pe durata Nopții Bibliotecilor au fost iertați de penalizări, iar utilizatorii noi s-au putut înscrie la bibliotecă gratuit.
Fapt inedit, la eveniment au fost prezenți și ofițeri din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Hunedoara care au oferit celor prezenți informații cu privire la competențele Direcției Generale Anticorupție, precum și modalitatea de sesizare a faptelor de corupție prin intermediul liniei telefonice gratuite Call Center Anticorupție. De asemenea, invitaților le-au fost oferite materiale promoționale inscripționate cu mesaje preventive anticorupție.
”Pentru biblioteca județeană, această ediție a Nopții Bibliotecilor a fost un bun prilej de a ne dovedi profesionalismul și respectul față de cititori, a fost o dovadă a faptului că toate activitățile noastre sunt așezate sub semnul unui profund devotament față de toți cei care ne trec pragul și apreciază tot ceea ce facem. Și de această dată am dorit să demonstrăm că suntem o adevărată instituție de cultură, o instituție a cărei ștachetă a calității se află la un nivel foarte înalt”, a concluzionat acest nou eveniment de succes din activitatea Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, managerul Ioan Sebastian Bara.