Învățământul profesional special reprezintă o adevărată provocare mai ales în cadrul orelor de discipline tehnice sau de instruire practică. Asta poate și pentru că elevii, pe lângă cunoștințele teoretice trebuie să dobândească și o serie de abilități practice. Trebuie, în același timp, să-și dezvolte îndemânarea, răbdarea, creativitatea. Trebuie să învețe să construiască cu mâinile lor. Să se simtă utili.
De multe ori profesorii caută metode alternative de învățare și mijloace diverse de învățământ.
Astfel, profesorii de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, căutând pe internet, au descoperit la o firmă ucrainiană kituri de modele mecanice din lemn și puzzle-uri 3d. De pe site-ul oficial au aflat că: ”Modelele UGEARS sunt opere de artă, minuni ale ingineriei mecanice și începuturi de conversație surefire. Cele mai multe modele au analogi din lumea reală, altele sunt imaginația adusă la viață. Aceste frumuseți atrăgătoare sunt ideale pentru afișarea în casă sau la birou, dar sunt mult mai multe! Fiecare model UGEARS și cutie de puzzle are propria acțiune mecanică unică și feerică, pentru a vă încânta familia și prietenii. Constructorii vor găsi satisfacție în a aduce modelele în ființă cu propriile mâini, experimentând momentul magic al „nașterii” atunci când modelul arată prima scânteie a vieții.”
Această descriere i-a convins pe profesori și primele modele UGEARS au fost comandate și achiziționate printr-un efort finaciar colectiv. Cred că profesorii sunt printre puținele categorii de angajați care pentru elevii lor, pentru o lecție bine realizată nu precupețesc să cheltuiască din banii proprii.
Asta s-a întâmplat la ”Leonida” și așa a început frumoasa colaborare cu UGEARS. Mașini, vapoare, trăsuri, ceasuri, locomotive, dragoni și alte ciudățenii au început să prindă viață la clasele de învățământ special de la ”Leonida”. Datorită faptului că piesele vin pretăiate într-o placă de placaj special, iar pentru asamblare nu este nevoie de lipire, dar cel mai important datorită faptului că după asamblare mecanismele prind viață și se mișcă, fac din produsele acestei firme mijloace de învățare deosebite pentru elevii de la învățământul special și nu numai. Să vezi cum se învârt rotițele, cum se transmite mișcarea de la un mecanism la altul reprezintă o adevărată lecție de mecanică.
Mai apoi, prof. Ana Maria Cercel, contactând reprezentanții firmei, a obținut o donație consistentă de mecanisme. ”Ținem să mulțumim firmei Ugears pentru donațiile făcute. Ne-au ajutat foarte mult și încă o dată se confirmă zicala că lucrurile bune se întâmplă atunci când oameni de suflet își dau mâna susținând o cauză comună” a declarat directorul Liceului Tehnologic ”Dimitie Leonida”, prof. Mihaela Marița.
Astfel, prin joc, elevii de la ”Leonida” au realizat o serie de modele care au reprezentat de multe ori o adevărată provocare. Iar multe din machetele realizate de aceștia s-au bucurat de succes și în rândul participanților la ediția din acest an a evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor” de la Universitatea din Petroșani.