Un nou bazin didactic pentru înot își va deschide porțile în Valea Jiului, la finalul săptămânii următoare. După ce toate lucrările au fost finalizate și toate avizele obținute, Bazinul didactic de înot de la Vulcan este pregătit pentru a-i primi pe toți iubitorii acestui sport, deschiderea oficială a acestuia fiind programată pentru data de vineri, 21 octombrie 2022 când acesta va fi putea fi vizitat gratuit de către toți cei interesați, în intervalul orar 11,00-17,00 urmând ca începând de sâmbătă acesta să poată fi accesat, în primul rând de copii și tineri care vor să învețe să înoate, dar și toți cei care vor să se bucure de beneficiile înotului.
În avanpremiera acestui eveniment, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a făcut o scurtă prezentare a acestei investiții deosebit de importante, realizate aici în ultimii ani, mai întâi în cadrul unei conferințe de presă organizată împreună cu Alin Kontos, coordonator al activitățiilor de natație de la Bazin, apoi într-un tur de vizitare al obiectivului la care au fost invitați toți membrii Consiliului local, dar și membri Comisiei guvernamentale, prezenți zilele trecute la Vulcan în vederea evaluării documentației privind declararea municipiului Vulcan drept stațiune turistică. În opinia primarului Cristian Merișanu, noul bazin de înot de la Vulcan va avea un rol esențial în dezvoltarea copiilor și tinerilor, dar și în oferta de turism a localității.
Bazinul este unul semiolimpic, cu o lungime de 25 m și o lățime de 12,5 m. Apa crește de la 1,20 m până la 1,80 m. Apa va fi în parametri chimici ce respectă normele, inclusiv Ph-ul. Temperatura apei va fi între 24,6 -26 grade Celsius. Investiția a fost realizată prin intermediul Companiei Naționale pentru Investiții, însă Primăria Vulcan a asigurat racordarea la utilități a acestuia și va avea în responsabilitate administrarea acestuia. ”Am realizat această investiție pentru folosul locuitorilor municipiului Vulcan, în primul rând al copiilor, dar intenționăm să-l deschidem pentru toată lumea și credem că el va avea efecte benefice și pentru partea turistică. De altfel, chiar zilele trecute am avut vizita celor de la Ministerul Turismului pentru a acredita municipiul Vulcan și Pasul Vâlcan la un loc, inclusiv Dealu Babii, ca fiind o stațiune de interes local. Au venit și la bazin, au fost impresionați de lucrările efectuate aici. Am fost de acord că, în vederea deschiderii stațiunii, acest bazin poate fi o alternativă pentru cei care vin să schieze în Pasul Vâlcan, mai ales că noi încercăm să dezvoltăm oferta de servicii turtistice în oraș, nu sus în munte, astfel încât după ce se coboară cu ultima telegondolă, în jurul orei 17.00, turiștii ar putea să vină la bazinul de înot, la cinematograf sau alte facilități pe care le gândim în municipiul Vulcan”, spune primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.
Principalii destinatari ai acestei investiții vor fi însă copiii din Vulcan, care vor avea aici posibilitatea să învețe să înoate, să-și perfecționeze abilitățile în acest sport, care a devenit unul în vogă în rândul tinerilor, după remarcabilele succese ale lui David Popovici. În acest scop, primarul municipiului Vulcan a luat deja legătura cu profesorii de sport și diriginții de la școlile și liceul din Vulcan, în dorința de a stabili un program în care elevii să beneficieze de un program special la bazin.
Accesul în bazin se va face doar cu adeverință de la medicul de familie, o declarație pe proprie răspundere care se completează la intrare și obligatoriu cască de înot. Elevii vor beneficia aici de un tarif special de numai 9 lei/ședință, dacă au carnetul vizat pentru anul școlar în curs în timp ce tariful pentru adulți a fost stabilit, prin decizia Consiliului local, la 17 lei/ședință, o ședință fiind de 90 de minute. Pe viitor, administrația locală ia însă în calcul să introducă și un sistem de abonamente pentru utilizarea bazinului de înot. Chiar și așa, cea mai mare parte a cheltuielilor de funcționare ale Bazinului de înot vor fi acoperite de la bugetul local, primarul Cristian Merișanu estimând că, în primă fază, aproape 70% din cheltuieli vor cădea în sarcina Primăriei, dar se declară optimist de perspectiva ca, în timp, acest obiectiv că reușească echilibrarea balanței financiare. ”Nu am construit însă acest bazin de înot pentru profit. Este o investiție pentru copiii noștri, pentru cetățenii din Vulcan, pentru cei care vin să ne viziteze. La urma urmei, și atunci când construim un parc sau locuri de joacă pentru copii, nu vizăm profitul, ci o facilitate pentru confortul oamenilor. Asta ne-am propus și când am realizat acest bazin de înot”, spune primarul Cristian Merișanu.
Coordonatorul activitatilor de natatie de la Bazinul didactic pentru înot de la Vulcan, Alin Kontos, el însuși instructor de înot și pasionat al acestui sport, crede că investiția va fi una care va aduce beneficii multiple vulcănenilor, îndeosebi tinerilor. ”Pe lângă înotul propriu zis și inițierea copiilor vom avea și alte activități acvatice aqua combo, mix de ore de înot combinat cu ore de gimnastică. De asemenea, vom avea float fit, fitnes pe anumite plăci, babyswim pentru bebeluși, începând cu vârsta de 6 luni și până la vârsta de 4 ani. Vom implementa și o serie de programe pilot, cum e spre exemplu ”Academia înotătorilor”, în care copiii vor fi evaluați periodic, și vor trece prin anumite etape și examene. Cei care vor trece aceste examene, vor avea posibilitatea meargă inclusiv spre înotul de performanță”, a declarat Alin Kontos.
Bazinul de înot de la Vulcna este al treilea din Valea Jiului, după cele d ela Petroșani și Petrila, o altă ionvestiție similară fiind în construcție la Lupeni. Bazinul de la Vulcan va fi deschis în toate zilele săptămânii, de luni până vineri programul fiind între orele 9-21, iar în weekend, de la 9-17.