Primarii orașelor Petrila (Vasile Jurca) și Uricani (Dănuț Buhăescu) se numără printre edilii prezenți astăzi la Guvern, la semnarea primelor contracte de finanțare pe proiecte destinate protecției mediului, susținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentele de finanțare au fost semnate cu ministrul Mediului, Tánczos, în prezența premierului Nicolae Ciucă.
Acesta a declarat că acestea sunt primele contracte de finanțare în domeniul mediului, prin care în toată țara urmează să fie construite 565 de centre de colectare a deșeurilor, pentru care sunt alocați nu mai puțin de 590 de milioane de euro. ”Sunt aici domni primari care au înțeles cât de important este acest acest demers și cât de mult bine face acest demers comunităților pe care dumnealor le conduc. Și această infrastructură de colectare voluntară este, practic, una complementară la celelalte măsuri şi proiecte derulate prin Ministerul Mediului. un plan foarte ambițios pentru noi, prin care ne propunem ca, până în anul 2030, să nu mai ducem la centrele de colectare mai mult de 10% din deșeurile urbane. Sunt convins că, atât prin intermediul autorităților, cât și prin acțiunea voluntară, conștientă a fiecăruia dintre noi, putem să îndeplinim acest obiectiv. Practic, prin această activitate, reușim să punem la dispoziția cetățenilor o soluție gratuită de colectare a deșeurilor din gospodării, deșeuri care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate – și aici discutăm de mobilier vechi, de cauciucuri, de deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice, baterii uzate, deșeuri rezultate din demolări și/sau construcții, deșeuri care, așa cum menționam, nu sunt ridicate de către operatorul de salubritate. Ca atare, cred că este important ca, în viitor, să continuăm și să ducem la bun sfârșit acest proiect, iar pe măsură ce proiectul se apropie de final, să putem să identificăm soluția, astfel încât să acoperim cât mai mulți din teritoriul țării și să avem această soluție extinsă la nivelul tuturor autorităților publice”, a declarat Nicolae Ciucă, primul ministru al României.
În cadrul acestui eveniment, s-au semnat 24 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanțare, având o valoare totală de 114.228.456.00 lei, fără TVA.
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door – to – door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul – tip pus la dispoziție de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Ajutăm, astfel, primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare. Autoritățile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informațiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate și sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanțare pentru înființarea acestor centre destinate colectării separate a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetățenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică exact acele tipuri de deșeuri pe care cetățenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Barna Tánczos.
Problema managementului acestor tipuri de deșeuri a fost semnalată de mai multă vreme de către primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Acesta spune că prin acest contract de finanțare prin PNRR, care aduce aproape cinci milioane de lei municipalității din Uricani, va fi construit un „Centrului de colectare cu aport voluntar” și 14 insule ecologice digitale, cu ajutorul cărora va fi realizată o și mai bună colectare a deșeurilor pe raza orașului Uricani. În plus, autoritățile locale de la Uricani și-au propus ca, în perioada următoare, în paralel cu derularea investițiilor prin PNRR, în parteneriat cu ADI Deșeuri Hunedoara să fie modernizate și actualele puncte gospădărești pentru colectare deșeurilor menajere și a celor reciclabile.
Și la Petrila vor fi amenajate, grație contractului de finanțare semnat astăzi la București, o serie de insule ecologice digitale. ”Sistemul va funcționa exact cum funcționează acum punctele de colectare al gunoiului menajer, doar că vor fi niște puncte nemobile, închise și digitalizate. Cei care le vor folosi nu vor vedea decât partea de sus a pubelei, iar aceste insule, denumite astfel generic, vor fi montate în diverse zone și cartiere, în zona blocurilor, o astfel de insulă deservind între 3, 5 sau 7 blocuri, în funcție de numărul de apartamente. Fiecare cetățean care plătește taxa de salubrizare la primărie va primi o cartelă digitală și cu aceasta va putea merge să depună gunoiul. Pubelele vor fi pe trei componente, deci gunoiul va fi aruncat, obligatoriu, în mod selectiv. Gunoiul va fi automat cântărit și atunci vom putea atinge și această țintă pe care o avem stabilită de către Comisia Europeană, vizavi de plata gunoiului selectiv: adică să plătești exact cât produci! Aceste insule au, deci, posibilitatea de a avea cântar electronic, cetățeanul pune sacul de gunoi pe acel cântar, iar cântarul va emite un cod de bare care se lipește pe sacul respectiv. Ulterior, în funcție de deșeurile pe care le depune omul, selectiv, adică plastic, hârtie sau menajer, îl aruncă în pubela corespondentă gunoiului adus de-acasă. Cu cartela respectivă va deschide pubela și omul va arunca sacul, cu codul de bare pe el lipit, iar acest lucru va fi înregistrat (de aceea se lipsește acel cod de bare pe sac): domnul X a depus, să dăm un exemplu, 5 kg de plastic. La final de lună, în funcție de ce a depus fiecare, se va factura!”, explică Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
De finanțări similare, prin PNRR vor beneficia și alte localități din Valea Jiului, însă așa cum remarca premierul Nicolae Ciucă, edilii prezenți astăzi la Guvern pentru semnarea primelor contracte, s-au dovedit a fi cei mai harnici și atenți la acest demers guvernamental, au reușit să depună proiectele și să beneficieze, încă de la început, de fonduri odată cu deschiderea sesiunii de finanțare.