Rugăciuni, mărturii și gânduri la dezvelirea monumentului ridicat în memoria regretatului Episcop Gurie al Devei și Hunedoarei

Pe 21 octombrie 2022 s-a împlinit un an de la trecerea la cele veșnice a Întâiului Episcop al Devei și Hunedoarei, PS Gurie Georgiu. În amintirea acestuia, la Catedrala „Sf. Nicolae” și „Sf. Ap. Petru și Pavel” din municipiul Deva a avut loc o Sfântă Liturghie Arhierească și Slujba Parastasului oficiate de un sobor de 20 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi. Au rostit rugăciuni întru veșnica odihnă și pomenire a Întâiului Arhipăstor al Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie: ÎPS LAURENȚIU, Mitropolitul Ardealului, ÎPS NAUM, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), PS IGNATIE, Episcop al Hușilor, PS LUCIAN, Episcop al Caransebeșului, PS VINCENȚIU, Episcop al Sloboziei și Călărașilor, PS NICODIM, Episcop al Severinului și Strehaiei, PS ANTONIE, Episcop de Bălți (Rep. Moldova), PS ANDREI, Episcop al Covasnei și Harghitei, PS GALACTION, Episcop al Alexandriei și Teleormanului, PS SEBASTIAN, Episcop al Slatinei și Romanaților, PS PETRONIU, Episcop al Sălajului, PS SOFRONIE, Episcop Ortodox al Oradiei, PS NESTOR, Episcop al Devei și Hunedoarei, PS IERONIM, Episcop al Daciei Felix (Serbia), PS SILUAN, Episcop Ortodox Român al Ungariei, PS EMILIAN, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, PS PAISIE, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS DAMASCHIN, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS TIMOTEI, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS DANIIL, Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

La slujbă au fost prezenţi consilieri eparhiali, protopopi, preoţi din eparhia hunedoreană, monahi şi monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, oficialităţi centrale, judeţene și locale, membrii familiei Părintelui Episcop Gurie, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a evocat personalitatea duhovnicească a celui care a ctitorit Episcopia Devei şi Hunedoarei, transmițând și un mesaj de binecuvântare și prețuire din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După slujba Parastasului, în Sala de festivități a Centrului Eparhial din Deva, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a prezentat volumul omagial intitulat „Episcopul Gurie Georgiu, întâiul arhipăstor al Devei și Hunedoarei. Mărturii, gânduri, amintiri”, volum tipărit ca o datorie morală pentru a arăta dragostea și bunătatea pe care Părintele Episcop Gurie le-a arătat față de toți. În continuare, a fost vizionat un scurt film conținând imagini din viața și activitatea Episcopului Gurie Georgiu, iar apoi, a fost dezvelit monumentul edificat în memoria ctitorului Episcopiei Devei și Hunedoarei, aflat în curtea Centrului Eparhial din Deva.

PS Gurie (Grigorie Georgiu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 54 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu.

A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) și Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă). A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001). Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) și a fost tuns în monahism cu numele Gurie.

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001. În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”. În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009).

Cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară. A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. În semn de prețuire, PS Gurie a primit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara.

Pe data de 21 octombrie 2021, ierarhul a încetat din viață. Ziua de 23 octombrie 2021, în care au avut loc funeraliile, a fost declarată Zi de Doliu în județul Hunedoara.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!



(Următoarea știre) »