În ultimele săptămâni, în spațiul public au fost prezentate o serie de informații privind unele presupuse incompatibilități ale unor profesori de la Facultatea de Mine a Universității din Petroșani, generate de faptul că aceștia sunt, simultan, și studenți la specializarea ”Inginerie Minieră” din cadrul facultății la care predau cursuri pe diverse specializări. Cazul a ajuns și în atenția Ministerului Educației care a solicitat, evident, explicații.
Conducerea Universității din Petroșani a transmis zilele acestea explicațiile către Ministerul Educației iar rectorul Radu Sorin, împreună cu decanul Facultății de Mine, Csaba Lorinț au prezentat din nou situația reală în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, 26 octombrie. În opinia acestora, situația semnalată pe anumite canale media este departe de realitate, iar cadrele didactice care au ales să urmeze această specialitate au, la rândul lor, motive bine întemeiate, acțiunea fiind una perfect legală.
”În răspunsul pe care l-am transmis Ministerului Educației la această speță am arătat că Universitatea din Petroșani dorește să promoveze toate specializările și să le asigure cu cadre didactice competente. Ingineria Minieră este o specializare de nișă, cu care a început această școală superioară încă din 1948, care are nevoie permanent de cadre bine pregătite, mai ales în conjunctura actuală în care economia mondială și în special resursele necesare au căpătat o altă conotație datorită atât războiului din Ucraina, dar și crizei economice mondiale. În prezent, această specializare de la Universitatea noastră este singulară în România, dar schimbările globale ne-au adus în situația de a fi din ce în ce mai solicitați să pregătim specialiști în domeniul minier, atât din România, cât și din străinătate. Însă, din cauza pensionărilor din ultima perioadă, mai avem doar două cadre didactice, cu vârsta peste 65 de ani, care predau ca specialiști la specializarea Inginerie Minieră. Sigur că, în aceste condiții, ne-am pus problema că aceste cadre didactice trebuie să fie treptat înlocuite și chiar dacă ne gândim la niște tineri pe care-i formăm, aceștia trebuie mai întâi să susțină doctoratul, mai apoi au nevoie de ani de pregătire pentru a putea prelua un curs de specialitate, iar asta înseamnă undeva la 6 până la 8 ani de pregătire și muncă. În aceste condiții a apărut ca soluție a unor cadre didactice care s-au gândit că, având specializări înrudite, cum ar fi Geologia, Topografie Minieră, Inginerie Minieră, Construcții, să facă ei o a doua specializare pe domeniul Inginerie Minieră, astfel încât să poată prelua în 2 – 3 ani o parte din cursurile necesare acestei specializări”, explică rectorul Universității din Petroșani.
În fapt este vorba despre un număr de 6 cadre didactice care au optat pentru a deveni studenți ai specializării de Inginerie Minieră de la Facultatea de Mine. Aceștia, deși fac parte din corpul profesoral al Facultății de Mine, sunt profesori la specializări precum Construcții Miniere, Ingineria Mediului și Topografie Minieră, iar potrivit legii cu toții sunt înscriși pe locurile disponibile cu taxă, fapt care infirmă speculația că aceștia s-au înscris la această specializare pentru a evita riscul desființării acesteia din lipsă de studenți interesați. ”Nu avem nici o problemă legată de funcționarea acestei specilizări, pentru că la anul I și II avem suficienți studenți însriși pe locurile bugetate. În anul III de facultate, aceștia se împart însă între specializările de topografie minieră și inginerie minieră. Într-adevăr, mai mulți se orientează spre topografie minieră, dar noi putem continua și cealaltă specializare, chiar și cu un număr minim de studenți, deoarece conform Hotărârii Senatului, din anul III și IV nu mai contează numărul de studenți”, spune prof.,univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.
Acesta arată că o situație particulară a unuia dintre profesorii care preda la anul III un curs, dar între timp, s-a înscris ca student la Inginerie Minieră, ar fi generat discuțiile privind o presupusă incompatibilitate între statutul acesteia de student și cadru didactic la aceeași specializare. Numai că – explică rectorul Radu Sorin – speculațiile sunt rodul unei documentări superficiale. ”Profesoara în cauză a decis, în mod firesc, la începutul anului universitar, să renunțe la cursul predat la anul la care este studentă (anul III), precum și la anul IV, rămânând să urmeze cursurile în continuare, ca student, iar activitatea didactică a fost preluată de un alt coleg din universitate. Sigur că pentru a oficializa această cerere sunt niște pași de urmat, pentru că a trebuit urmată procedura metodologică, respectiv avizarea modificării la nivel de departament, în Consiliul pe Facultate, în Consiliul de Administrație al Universității și în Senatul Facultății, pentru a se putea opera această schimbare în statul de funcții. Dincolo de speculații, un lucru este însă cât se poate de clar: niciun cadru didactic care urmează această a doua specializare nu predă nici la anul III, nici la anul IV acolo unde vor fi studenți anul acesta și anul viitor”, a dat asigurări rectorul Radu Sorin.
În altă ordine de idei, atât rectorul Universității din Petroșani, cât și decanul Facultății de Mine, conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț se declară încântați de interesul tot mai mare pe care specializările din cadrul acestei facultăți de tradiție, recunoscută în plan național și internațional pentru calitatea specialiștilor formați aici, îl are din nou, mai ales în plan internațional. ”Suntem într-o etapă în care crește din nou intersul pentru specializările privind exploatarea resurselor minerale, avem cereri pentru a școlariza studenți din toată lumea. Dorim să reacredităm și un master în limba engleză sau franceză și atunci avem nevoie de cadre didactice ce pot să predea în limba engleză, sau franceză. Sunt tot mai mulți studenți care vin și se interesează de această specializare, iar ingineria minieră redevine una de viitor. La nivel internațional se ia în calcul opțiunea de a exploata sustanțe minerale utile de pe fundul mării sau chiar din spațiu, iar secția de la Petroșani este singura din țara noastră acreditată pentru a forma specialiști în această direcție. Dar este, în același timp, și singura care ar rămâne fără profesori, dacă între timp nu s-ar califica alții. Acum apar și o serie de cursuri noi. De exemplu, cel de exploatare a resurselor de pe fundul mărilor și oceanelor este un curs care trebuie pregătit de la zero. Noi trebuie să găsim soluții pentru a nu pierde acest ”tren” care poate readuce în atenție Facultatea de Mine, cea care a stat de fapt la baza înființării Universității din Petroșani și care a rămas, în prezent, singura de acest fel din România”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.