O delegație a Băncii Mondiale a fost prezentă, în aceste zile, în județul Hunedoara, pentru a evalua posibilitatea intervenției instituției bancare în realizarea prevederilor din Mecanismul pentru o Tranziție Justă care este prevăzut pentru regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, în special regiunile carbonifere.
O întâlnire pe acest subiect a avut loc la Instituția Prefectului județului Hunedoara, unde subprefectul Lorincz Szell, împreună cu directorul de cancelariei Alex Dîlv și secretarul general Marius Munteanu (din partea Prefecturii), dar și Alin Țambă (vicepreședinte al CJH) au avut o ședință de lucru cu reprezentanții Băncii Mondiale.
Potrivit subprefectului Lorincz Szell, reprezentanții misiunii Băncii Mondiale au dorit să afle de la autoritățile județene care este situația actuală privind programul pentru Tranziție Justă la nivelul județului Hunedoara, analizându-se, totodată, următorii pași care trebuie parcurși în următorii ani pentru atingerea obiectivului general: o tranziție reușită. De asemenea, au fost prezentate mijloacele posibile prin care Banca Mondială, pe baza experiențelor similare din alte țări europene, poate interveni eficient în atenuarea efectelor negative ale tranziției, cele mai pronunțate întâlnindu-se la nivel economic și social, prin în sprijinirea investițiilor în aceste regiuni.
O altă întâlnire a misiunii Băncii Mondiale a avut loc în Valea Jiului, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, cu conducerea executivă a acestui important agent economic. Administratorul special al CEH, Cristian Roșu spune că au avut loc, cu acest prilej, discutii aplicate privind functionarea societății termoenergetice din Valea Jiului și planurile de viitor ale acesteia, respectiv construirea grupului pe gaz de la Termocentrala Paroșeni, dar au fost atinse si o serie de aspecte sociale privind Valea Jiului. Cristian Roșu spune că dialogul cu Banca Mondială va continua și își exprimă speranța unui sprijin consistent din partea acesteia pentru viitoarea entitate energetică.
Mecanismul pentru o Tranziție Justă are prevăzute fonduri pentru investiții, până în 2027, și se implementează prin 3 piloni:
- Fondul pentru Tranziție Justă implementat prin Programul Operațional Tranziție Justă
- O schemă specifică pentru o tranziție justă în cadrul programului „InvestEU”
- Facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public