Diferite tipuri de jocuri video
Există multe tipuri de jocuri video și, de obicei, ele sunt clasificate în funcție de caracteristicile sau obiectivele care stau la bază, nu de tipul de joc pe care îl conțin. Prin urmare, categoriile sau genurile de jocuri pot avea și subgenuri, iar multe jocuri se potrivesc în mai multe genuri. Sigur, poate fi confuz, dar prin defalcarea mecanicii jocului, putem începe să înțelegem cum dezvoltatorii și editorii își clasifică titlurile.
De exemplu, pentru tipul de jucător care caută satisfacția instantanee, jocurile de acțiune sunt probabil cele mai bune. Pentru cei cărora le place să rezolve puzzle-uri sau să micro-gestioneze resurse, jocurile de strategie în timp real (RTS) sau jocurile de rol (RPG) ar putea fi mai potrivite. Și indiferent de interesul avut, există cu siguranță un gen de joc pe gustul tău, care te va atrage sau chiar îți va arăta toate beneficiile esports.
Primul joc video a fost creat de către fizicianul William Higinbotham și tehnicianul Robert Dvorak, în octombrie 1958. Numit Tennis for Two, acesta a fost jucat pe un osciloscop, iar ecranul miniatural de cinci inch afișa doar linii subțiri albastre. În acele timpuri, puterea de procesare a computerului limita tipurile de jocuri pe care programatorii le puteau crea. În zilele noastre, tehnologia le permite dezvoltatorilor de jocuri să creeze orice pot visa. În ultimii câțiva ani, noi categorii și genuri de jocuri au fost create pentru a include jocurile care au căzut în afara clasificărilor tradiționale.
Jocurile tradiționale precum șahul, damele și tablele sunt încă populare în întreaga lume dar, pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai digitală, acestea încep să urmeze această cale. Jocurile de cărți precum Magic: The Gathering și Pokémon Card Game sunt se simt acasă și în online, iar același traseu este urmat și de un joc de cazinou precum ruleta, chiar și versiunea de masă cu cărți, unde numerele sunt plate pe suprafața unei mese (virtuală sau reală), cu aceleași reguli de joc. Pe internet există diferite tipuri de ruletă pe care cineva le poate juca, dar cele mai cunoscute două tipuri sunt cea europeană și cea americană. În plus, ruleta poate fi jucată în diferite forme, cum ar fi ruleta multiplayer și ruleta cu mai multe roți.
Jocurile de acțiune sunt jocuri în care jucătorul deține controlul și se află în centrul acțiunii, care constă în principal din provocări fizice pe care jucătorii trebuie să le depășească. Majoritatea jocurilor video timpurii precum Donkey Kong și Galaga se încadrează în categoria de acțiune. Deoarece jocurile de acțiune sunt de obicei ușor de deprins, alcătuiesc cea mai populară categorie de jocuri video. Un subgen al acestora e reprezentat de jocurile cu platforme, care își iau numele de la faptul că personajul jocului interacționează cu platformele (de obicei aleargă, sărind sau căzând) pe tot parcursul acțiunii. Cel mai cunoscut joc din acest subgen este Super Mario Bros.
Jocurile de luptă precum Mortal Kombat și Street Fighter II concentrează acțiunea pe luptă și, în cele mai multe cazuri, luptă corp la corp. Majoritatea jocurilor de luptă prezintă o colecție de personaje elegibile, fiecare fiind specializat în propriile abilități sau stil de luptă unic. În majoritatea jocurilor de luptă tradiționale, jucătorii se luptă spre vârf, confruntându-se cu adversari din ce în ce mai dificili, pe măsură ce avansează.
O altă categorie, jocurile de acțiune și aventură încorporează cel mai frecvent două mecanisme de joc – misiuni de lungă durată sau obstacole care trebuie întrecute folosind un instrument sau un obiect colectat, precum și un element de acțiune în care sunt folosite obiectele. De exemplu, în The Legend of Zelda, Link trebuie să-și găsească drum prin opt temnițe pentru a aduna bucățile împrăștiate ale Triforței Înțelepciunii. Odată ce a adunat toate cele opt piese și a asamblat artefactul, Link poate intra în a noua și ultima temniță pentru a o salva pe Prințesa Zelda. Link folosește un bumerang pentru a colecta obiecte îndepărtate și pentru a ataca inamicii. Jocurile de acțiune și aventură precum The Legend of Zelda se concentrează mai mult pe explorare, rezolvarea puzzle-urilor și descoperirea de pradă, în timp ce lupta de bază este mai mult o activitate de sprijin pentru experiența generală.
Categoria jocurilor de aventură presupune și o clasificare în funcție de stilul de joc, nu de poveste sau de conținut. Și în timp ce tehnologia le-a oferit dezvoltatorilor noi opțiuni pentru a explora povestirile în acest gen, la un nivel de bază, jocurile de aventură nu au evoluat prea mult de la originile lor bazate pe text. În jocurile de aventură, jucătorii interacționează de obicei cu mediul lor și cu alte personaje pentru a rezolva puzzle-uri cu indicii pentru a progresa povestea sau jocul. Jocurile de aventură rareori implică elemente de acțiune tradiționale ale jocurilor video. Astfel, genul nu este foarte popular printre jucătorii de masă.
Cu toate genurile și subgenurile, opțiunile de jocuri video sunt numeroase. Nu numai că există o serie de tipuri diferite de jocuri video de jucat, dar fiecare și-a creat și propriul set de subgenuri de succes. Există multă diversitate și toată lumea se poate bucura de ea.