Consiliul Județean Hunedoara a adoptat, în cadrul ședinței ordinare din luna octombrie 2022, o serie de proiecte care vizează realizareea unor noi investiții în dezvoltarea infrastructurii prespitalicești de la Spitalul Județean de Urgență Deva și de la Sanatoriile de Pneumoftiziologie Brad și Geoagiu. Potrivit preșeidntelui CJH, Laurențiu Nistor, obiectivul acestor noi investiții este acela al diversificării procedurilor medicale oferite pacienților și al asigurării circuitelor medicale în conformitate cu cerințele legislative actuale.
”În ceea ce privește proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești la sanatoriile Brad și Geoagiu, avem în plan realizarea de ambulatorii integrate, prin care să se asigure inclusiv investigații imagistice cu ajutorul computerului tomograf, dar și extinderea tipurilor de investigații medicale ori tratamente oferite pacienților cu afecțiuni pulmonare. De asemenea, pentru Spitalul Județean de Urgență Deva am aprobat nota conceptuală și tema de proiectare pentru modernizarea Ambulatoriului și dotarea cabinetelor de consultații cu aparatura necesară. De asemenea, prin implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice avem în vedere reducerea infecțiilor nosocomiale la cele trei unități sanitare din subordine. Investițiile vizează amenajarea unor saloane cu un singur pat, cu grup sanitar propriu și cu presiune negativă, în care să poată fi izolați pacienții cu infecții asociate asistenței medicale (IAAM)”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.
Astfel, la Ambulatoriul integrat de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad vor fi realizate următoarele investiții:
- Clădire modulară metalică pentru Computerul Tomograf (CT) amplasată în exteriorul clădirii principale, care să includă: sală de așteptare și recepție, cameră investigații CT, cameră operator CT, cameră interpretare date, grupuri sanitare și vestiar pentru pacienți, acces separat și grup sanitar pentru personal;
- Modernizarea clădirii laboratorului, aflată în corpul principal de spitalizare. Se intenționează amenajarea demisolului, parterului și etajului I;
- Amenajarea unei saline pentru tratamente medicale într-un corp de clădire în prezent neutilizat. Anexa este atașată de corpul principal, fiind semi-îngropată;
Valoarea estimată a investiției este de 15,5 milioane de lei, sursa de finanțare fiind asigurată din PNRR, pe componenta 12 – Sănătate.
Similar, la Ambulatoriul integrat de la Sanatoriul de Penumoftiziologie Geoagiu sunt prevăzute următoarele investiții:
- Înființarea unității de investigații imagistice;
- Achiziționarea unui Computer Tomograf, a unui Polisomnograf și a două Electrocardiografe;
- Amenajarea spațiilor pentru investigații imagistice, potrivit normelor în vigoare, și amenajarea spațiilor pentru consultații;
- Amenajarea unui cabinet de somnologie pentru efectuarea investigațiilor de specialitate și a tratamentelor necesare;
Valoarea estimată a acestor investiții este de 11,3 milioane de lei, sursa de ființare fiind de asemenea accesată prin PNRR, pe Componenta 12 – Sănătate.
În ceea ce privește proiectul care vizează modernizarea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Deva, sunt prevăzute următoarele investiții:
- Efectuarea de reparații la spațiile existente și asigurarea circuitelor medicale de legătură cu spitalul;
- Reparații extinse la parter și etajul I, reparații instalații interioare și montarea de corpuri de iluminat cu led;
- Dotarea cabinetelor de consultații cu aparatura necesară pentru investigații specifice fiecărei specialități medicale
Și aici, valoarea estimată a investițiilor este de 15,5 milioane de lei, banii fiind asigurați prin PNRR, pe Componenta 12 – Sănătate.
Tot în domeniul sănătății, CJH a adoptat la finalul lunii octombrie și un alt proiect care vizează asocierea instituției cu Colegiul Fizioterapeuților Caraș-Severin-Hunedoara în vederea organizării, la Deva, a evenimentului de interes județean „Conferința Fizioterapeuților din Caraș-Severin și Hunedoara, Ediția I”, în data de 26 noiembrie 2022. Consiliul Județean Hunedoara va contribui cu suma de 30.000 de lei la buna organizare a evenimentului, care va aduce în atenția specialiștilor din acest domeniu informații și noutăți de ultimă oră.